Modelvliegtuigen zij aan zij met grote broers op jaarlijkse fly-in

Sam, Roger en Tom van M.A.S.H. bij hun SF260's.
Foto RV Sam, Roger en Tom van M.A.S.H. bij hun SF260's.
Roger Verlinden (65, Putte), Tom Winand (47, Kontich) en Sam Pets (31, Herenthout), de drie leden van de modelvliegclub M.A.S.H. uit Wiekevorst, krijgen dit weekend tijdens de jaarlijkse fly-in hoog bezoek. Het stuntteam van de Belgische luchtmacht stuurt namelijk de echte exemplaren van hun modellen langs voor een vlucht zij aan zij.

Sam, Roger en Tom, alledrie gepassioneerd door het Red Devils Aerobatic Team van de Belgische luchtmacht, droomden al lang van een perfect schaalmodel van de SIAI Marchetti SF260, een Italiaans militair trainingstoestel dat gebruikt wordt door de Belgische luchtmacht voor de opleiding van jonge piloten en demonstratievluchten tijdens airshows. Tot in het kleinste detail werden ze nagebouwd, op een derde van de reële grootte.

Belgische luchtmacht

"Vooral in de afwerking kroop veel tijd", leggen de heren uit. "Het instrumentenpaneel is enorm comlex en ook het verven van de kenmerkende haaienmond viel niet mee. We hebben toch zo'n twee maanden aan onze modellen gewerkt, maar dat zie je ook. Onze toestellen hebben een spanwijdte van 2,8 meter en vliegen bovendien perfect."


Tom, Sam en Roger kwamen tijdens de bouw in contact met het Red Devils Aerobatic Team, dat hen meer uitleg gaf over de constructie van de SF260. En dat schept een band. "Zo hebben we samen enkele luchtvaartevenementen gedaan en als kers op de taart werden we vorig jaar uitgenodigd op de viering van 70 jaar Belgische luchtmacht. Voor de fly-in van M.A.S.H. kwamen we dus op het idee van een synchroonvlucht met de Red Devils. Zij doen dit weekend twee airshows en zullen tijdens hun vlucht van Koksijde naar Hechtelt over Wiekevorst vliegen. Wanneer de grote jongens zijn overgevlogen, ergens tussen 13 en 15 uur, is het de beurt aan onze schaalmodellen. Spektakel gegarandeerd."


Naast de drie SIAI Marchetti SF260 zullen er meer dan honderd modelvliegtuigen, -helikopters en drones te bewonderen zijn. Er is er een doorlopend weekendprogramma vanaf zaterdag 10 uur tot en met zondag 18 uur. Voor de kleintjes zijn er snoepdroppings. Toegang tot het evenement is gratis. (AVH)