Man (57) riskeert drie jaar cel voor aanranding van twee jonge meisjes

MECHELEN - Een advocaat in de correctionele zittingszaal van de rechtbank in Mechelen
David Legreve MECHELEN - Een advocaat in de correctionele zittingszaal van de rechtbank in Mechelen
Een 57-jarige man uit Mechelen riskeert een celstraf drie jaar effectief voor het aanranden van twee jonge meisjes uit Heist-op-den-Berg. De man betaste de geslachtsdelen van de slachtoffertjes. Hij stond bij hun ouders bekend als vriend des huizes. Opvallend is dat de vijftiger in 2016 al werd veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Toen waren de slachtoffertjes zijn nichtjes.

Via de zorgleerkracht van haar school werden de ouders van een van de slachtoffertjes eind maart 2018 in kennis gesteld van de feiten. “Volgens haar vertelde het jonge meisje dat beklaagde haar zo’n vijftal keer had betast aan de vagina of poep”, klonk het in de vordering van het parket vanmorgen. De ouders stapten naar de politie, dienden klacht in en het meisje werd audiovisueel verhoord. Tijdens dat verhoor benadrukte het meisje dat zij de aanrakingen helemaal niet wilde en hem probeerde te doen stoppen maar telkens zonder succes. “Ze verklaarde eveneens dat ze schrik had om iets te zeggen aan haar ouders”, klonk het nog op zitting.

Tweede slachtoffer

Bij het verhoor van het jonge meisje viel plots ook de naam van haar vriendinnetje. Ook zij zou door de vijftiger benaderd zijn geweest. Haar ouders werden ingelicht en ook zijzelf werd verhoord. Het meisje vertelde de speurders dat ze bij het dragen van een nachtkleedje haar benen moest openen en ook zij meermaals op haar achterste werd geslagen. Hierop werd beslist om de vijftiger te arresteren en te verhoren. En hoewel hij eerst de feiten probeerde te minimaliseren, gaf hij bij de onderzoeksrechter toe een probleem te hebben. De feiten werden dus ook niet langer betwist en beklaagde werd psychisch onderzocht. Daaruit bleek dat een chemische castratie aangewezen blijkt. “Onder meer ook omdat hij in 2016 nog veroordeeld werd tot drie jaar met probatie-uitstel voor gelijkaardige feiten en hij op het moment van deze feiten zelfs nog maar net onder voorwaarden stond”, zei het parket. Dat vorderde vandaag een celstraf van drie jaar effectief: “Meneer lijkt dus echt niet te leren uit zijn fout.”

“Probleem in hoofd”

Tegen een chemische castratie leek de man zich niet te verzetten. Hij gaf op zitting toe dat hij een probleem in zijn hoofd heeft. “Maar ik krijg het er niet uit”, klonk het. Een effectieve celstraf leek volgens zijn raadsman Dirk Jacobs dan weer niet nodig. “Hij heeft begeleiding nodig om ervoor te zorgen dat hij kan worden geholpen”, aldus de strafpleiter. Hij vroeg een celstraf met probatie-uitstel.

De ouders en het minderjarige kind stelden zich burgerlijke partij. Er werden schadevergoedingen gevraagd van respectievelijk 1.000 euro per ouder en 3.000 euro voor het kind. “Al gaat het hen niet om het geld maar wel om een uitdrukkelijke vraag aan jullie rechtbank om ervoor te zorgen dat hier in de toekomst geen onschuldige slachtoffers meer vallen”, besloot hun advocate. Vonnis op 23 mei. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.