Komst ANPR-camera’s krijgt goedkeuring: “Trajectcontroles in Lostraat, Schriekstraat en ‘s Herenweg”

Ook Wiekevorst krijgt camera om zwaar vrachtverkeer uit centrum te weren

ANPR-camera
Koen Moreau ANPR-camera
De Schriekstraat (Schriek), ‘s Herenweg (Itegem) en Lostraat (Heist) zijn de eerste drie straten van de gemeente Heist-op-den-Berg die worden uitgerust met een trajectcontrole. De gemeenteraad gaf op dinsdagavond groen licht voor de aankoop van de ANPR-camera’s. Ook in het centrum van Wiekevorst, waar men zwaar verkeer wil controleren, komt er een camera.

In Heist-op-den-Berg was men nog niet op de kar van de ANPR-camera’s gesprongen en rekende de politie op een mobiele camera met nummerplaatherkenning. Daar komt nu verandering in. De politiezone koos drie locaties uit die de primeur krijgen. Niet alleen zullen de camera’s gestolen voertuigen en nummerplaten, inbrekersbendes en voertuigen zonder geldige verzekering opsporen, maar ze houden ook snelheidsovertreders in de gaten. “In de Schriekstraat en de ‘s Herenweg gaan we we met trajectcontroles de huidige snelheidslimiet van 70 kilometer per uur afdwingen. In de Lostraat komt er een zone 50 tot aan de spoorweg. Het nieuwe zwembad en het sportcentrum zullen in deze nieuwe zone liggen. De camera’s aan de Lostraat komen aan de rotonde van het oude zwembad en aan de spoorwegoversteek aan het industriepark. In de Schriekstraat en de ‘s Herenweg wordt er telkens maar één camera geplaatst. Voor Schriek wisselen we gegevens uit met de collega’s van politiezone Bodukap, in Itegem doen we dat met politiezone Neteland”, aldus korpschef van politiezone Heist Luc Geens.

De privacy van de weggebruikers in Heist blijft volgens de korpschef gewaarborgd. “De gegevens die de camera’s registreren worden in Brussel verwerkt. Wanneer er een overtreding wordt vastgesteld, geeft men dat door aan onze zone. Bij dringende meldingen worden we via de radiokamer meteen op de hoogte gesteld, zodat we gepast kunnen ingrijpen”, klinkt het. Naast camera’s in Schriek, Itegem en Heist, waarvan de komst op de gemeenteraad werd goedgekeurd, komt er ook in het centrum van Wiekevorst een camera. “Niet voor trajectcontrole, wel voor het zwaar verkeer. De camera zal vrachtwagens die het verbod niet naleven registeren. Het voorbereidende dossier voor deze camera is nog niet klaar en zal dus pas later op het jaar op de gemeenteraad verschijnen.” De camera’s op de vier locaties kosten samen zo’n 463.000 euro, gefinancierd vanuit het verkeersveiligheidsfonds. Binnen een half jaar zouden de trajectcontroles operationeel moeten zijn. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Maak ineens van heel belgie een zone 30. dan kunnen ze ineens al het geld voor de borden in hun zakken. Steken. Ik walg ondertussen van al die zones 30 en 50 die steeds ge ruikt worden voor de verkeerde doeleinden. An het zwmebaden ok, maar toch niet heel de straat zeker. Welke politiekers wonen in die buurt....juist ja geen enkel dus is pesten toegestaan.

 • paul verschaeren

  Karl het is niet allen voor de snelheid , ook voor vele andere dingen , geen verzekering - geen wegentaks , geen geldig bewijs van auto keuring , al de mensen die in orde zijn moeten niet schrikken ( heb maar een ongeval met een NIET verzekerde kan je zelf voor de kosten opdraaien )

 • ERWIN MARIEN

  In de Schriekstraat zal dit zeker nodig zijn ze vliegen daar als gekken door de zone 70 .Binnenkort gedaan met de laagvliegers daar !

 • karl van dyck

  En dit alles om de gemeentekas te spijzen. Zoals alle traject-controle camera's. De miljoenen € die ze hier mee op halen onder de burgers is om andere putten te vullen die de overheid maakt.Nochtans is het probleem heel simpel op te lossen.Plaats sensoren naast de baan en in auto die aangeven hoe snel je hier kan en mag rijden en dat de auto automatisch niet boven deze snelheid kan. Maar zo loopt de staat miljarden mis en dat is het probleem,heeft niks met veiligheid te maken,is pure geldkwestie