Jazzkenner vertelt in documentaire

'JUUL'S EARS' GAAT VANAVOND IN PREMIÈRE IN MECHELEN

Juul bracht een resem bekende jazzmuzikanten naar Heist-op-den-Berg. Hier wandelt hij op een oude foto naast de Amerikaan Charles Mingus. Die is al in 1979 overleden.
Rob Miseur - Centro Studi Arrigo Polillo, Siena Jazz Juul bracht een resem bekende jazzmuzikanten naar Heist-op-den-Berg. Hier wandelt hij op een oude foto naast de Amerikaan Charles Mingus. Die is al in 1979 overleden.
In Mechelen gaat vanavond de documentaire 'Juul's Ears' in première, het verhaal rond Juul Anthonissen, jazzkenner en oprichter van de Heistse Hnita-Jazz Club. De in 2008 overleden Anthonissen vertelt in de documentaire zelf over de oprichting van de club en zijn liefde voor het genre. Verscheidene internationale artiesten werkten mee aan de docu.

"Het verhaal van de jazzclub fascineerde ons. Ze is in 1955 opgestart uit Juuls liefde voor de muziek en is ondertussen uitgegroeid tot de oudste van Europa. De allergrootsten hebben bij Juul op het podium gestaan, en dat nota bene in Heist-op-den-Berg", vertelt Philippe Cortens. In 2013 begon hij samen met Bob Maes en Carlo Dieltjens aan de eerste opnames voor de docu. "We voelden aan dat het nu of nooit was. Het merendeel van de muzikanten die bij Juul over de vloer zijn geweest, hebben ondertussen al een gezegende leeftijd, sommigen zijn al in de negentig. Drie van de geïnterviewden die in de documentaire aan het woord komen, zijn ondertussen al overleden."

Peter Anthonissen aan de Hnitahoeve.
David Legreve Peter Anthonissen aan de Hnitahoeve.

Toots Thielemans

"De meeste interviews gebeurden in België, wanneer de muzikanten hier op tour waren. Het was niet altijd even simpel om ze vast te krijgen omwille van drukke agenda's, maar we zijn er toch in geslaagd exclusieve interviews te doen met onder andere Sonny Rollins, Marc Ribot en Archie Shepp. In onze docu komt ook het allerlaatste gefilmde interview met Toots Thielemans aan bod. Het is gek om te zien hoe die artiesten, ondanks de honderden concerten die ze de afgelopen jaren hebben gespeeld, zich vaak hun concert in de Hnita-Jazz Club kunnen herinneren. Dat de club zo bekend is bij muzikanten heeft grotendeels te maken met Juul zelf. Hij was een echte kenner en legde de muzikanten in de watten."

Biografie

De leidraad door de docu zijn audiotapes waarin Juul zijn verhaal vertelt. Die oude tapes zouden normaal gediend hebben voor zijn biografie, maar dat boek is er nooit gekomen. Naast de artiesten komt ook zijn zoon Peter, die momenteel aan het roer staat van de club, aan het woord. "Het is fantastisch dat Philippe, Bob en Carlo dit hebben verwezenlijkt. Ik vind het straf dat ze internationale artiesten hebben geïnterviewd, en dat die dan ook nog iets te vertellen hebben over mijn vader."

Liefdesverklaring

Juul's Ears gaat vanavond in première in het Mechelse Cultuurcentrum als voorsmaakje van het BRAND! Jazzfestival. "De kracht van deze documentaire zit hem in het verhaal van Juul en de Hnita. Ook al is het een liefdesverklaring aan de jazz, de documentaire overstijgt de jazzwereld en spreekt een veel breder publiek aan. Vandaar dat we twee voorstellingen op één avond hebben gepland", zegt artistiek leider Bart Vanvoorden.


"Als kind stond ik er niet bij stil, maar met het ouder worden, besef ik dat papa uniek was. Het zou heel fijn zijn, mocht de documentaire binnenkort ook in Heist-op-den-Berg te zien zijn. Een exclusieve vertoning in de Hnita-Hoeve zelf is een mogelijkheid, maar dat ligt zeker nog niet vast", besluit Peter Anthonissen. De voorstellingen in het Mechelse Cultuurcentrum starten vanavond om 18.30 en 20.30 uur.