Ivan ontdekt Itegemse link met 'Rechtvaardige Rechters'

Ivan Dockx met zijn boek.
AVH Ivan Dockx met zijn boek.

Itegemnaar Ivan Dockx debuteert dit weekend met zijn eerste gedrukte boek 'De dood van Albert I en de roof van de Rechtvaardige Rechters' op de boekenbeurzen van Putte en Schriek. Hierin legt Ivan theorieën uit die de dood van de koning en de diefstal van het paneel met elkaar verbinden. Maar na grondig speurwerk vond hij ook een opvallende link met Itegem. "Toen ik me in de boeken, internetfora en de stadsarchieven aan het verdiepen was, ontdekte ik dat de kroongetuige in de diefstal van het paneel Itegemse roots had", zegt Ivan. "Alex Puissant was in 1934 stationsbediende in Brussel en ontving van een treinreiziger het paneel van Sint Jan de Doper, dat eveneens gestolen was. Puissant is zo de enige persoon die in contact kwam met de dief van het paneel. De man was een Lierenaar, maar zijn grootouders kwamen uit Itegem."


134 pagina's besteed Ivan aan de Itegemse roots van Puissant en legt hij zijn hypothese uit over de diefstal van het paneel en dood van de koning. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedkundige mysteries, en het overlijden van Albert I en de diefstal van de Rechtvaardige Rechters zijn daar mooie voorbeelden van. Wellicht bestaat er een verband tussen beide feiten, die allebei in het voorjaar van 1934 plaatsvonden, en dat probeer ik in het boek aan te tonen."


'De dood van Albert I en de roof van de Rechtvaardige Rechters' kost 17,50 euro.


Het boek is te verkrijgen via ivandockx@gmail.com of op de boekenbeurzen van Putte en Schriek. In het derde weekend van november vindt je het boek op de boekenbeurs van Itegem. (AVH)