In nieuwe gebouw komt 'zorgstraat'

CM WIL OUDE THUIS PLATLEGGEN

Het gebouw aan de Frans Coeckelbergsstraat staat sinds het vertrek van vakbond ACV leeg.
Antoon Verbeeck Het gebouw aan de Frans Coeckelbergsstraat staat sinds het vertrek van vakbond ACV leeg.
De Christelijke Mutualiteit (CM) wil haar voormalige thuishaven aan de Frans Coeckelbergsstraat platgooien voor de komst van een nieuw zorg- en woonproject. Het gebouw staat sinds de verhuis van vakbond ACV in het voorjaar van 2016 leeg. Gisteren maakte CM haar intentie duidelijk aan het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg.

Iets meer dan vier decennia lang was het pand op een boogscheut van het commerciële centrum van Heist de vaste stek van zowel CM als ACV. Eind 2015 verhuisde de mutualiteiten naar Residentie 't Swaenenerf aan de Eugeen Woutersstraat, enkele maanden later nam het ACV afscheid van het gebouw en trok het richting een nieuw dienstencentrum in de Cederstraat.


Na tien maanden leegstand komt CM, beheerder van het gebouw, met haar toekomstplannen voor de site naar buiten.


"Het is onze bedoeling om het huidige gebouw af te breken en daarna een nieuwbouw te realiseren op deze locatie. Op het gelijkvloers van het nieuwe gebouw willen we een zorgstraat installeren. De overige verdiepingen worden vrijgehouden voor appartementen", zegt Hugo Vandeperre, directeur facilitaire diensten van CM Mechelen-Turnhout.

Centralisatie

"Een zorgstraat is een bundeling van activiteiten die te maken hebben met de gezondheidszorg. Denk maar aan een apotheek, een winkel met materiaal voor thuiszorg of een afdeling van het Wit-Gele Kruis. Voor de mensen is het een stuk makkelijker om al deze diensten in één gebouw te hebben."


"We willen bij dit initiatief andere partners betrekken en zullen de verschillende pistes onderzoeken. Momenteel wordt er een dossier rond de toekomst van de site aan de Frans Coeckelbergsstraat opgebouwd. In een verder fase zal duidelijk worden welke partners met ons mee in zee gaan en hoeveel appartementen er in de nieuwbouw zullen komen."

Start werken in 2018

In de loop van volgend jaar wil CM starten met de eerste werken op de site. De mutualiteit en het gemeentebestuur staken eerder deze week de koppen bij elkaar om de eerste stappen van het dossier te bespreken.


"De gemeente weet nu wat onze bedoeling is en heeft voorzichtig gunstig gereageerd. We wachten hun advies af en gaan nog niet te vroeg victorie kraaien. Wij zijn er alvast van overtuigd dat dergelijk project, waarbij verschillende zorgdiensten gegroepeerd zijn op één locatie, een meerwaarde kan zijn voor de bewoners van Heist-op-den-Berg", besluit Vandeperre.