Gezin van drie riskeert tot jaar cel voor cannabisplantage

De brandweer kreeg het vuur snel onder controle. De cannabisplantage werd ontdekt in de kelder.
Tim Van der Zeypen De brandweer kreeg het vuur snel onder controle. De cannabisplantage werd ontdekt in de kelder.
Een Bulgaars gezin uit Heist-op-den-Berg stond maandagochtend terecht voor het runnen van een cannabisplantage in een villa aan de Wiekevorstsesteenweg. Deze werd ontdekt na een woningbrand. De vader trachtte zijn zoon en vrouw uit de wind te zetten.

De plantage werd op 22 november ontdekt. In de garage van het huurhuis van 1.600 euro per maand was brand ontstaan. Toen de pompiers na het blussen de woning wensten te verluchten, ontdekten ze in de kelder 758 planten en nog eens 533 stekjes. Zowel vader, moeder als zoon dienden zich daarvoor te verantwoorden alsook voor het aftappen van elektriciteit voor de meter, volgens de procureur overigens ook de oorzaak van de brand.

Hij vorderde zowel tegen de vader als tegen zijn zoon een jaar cel en een geldboete van 8.000 euro, die laatste straf voor driekwart met uitstel. Volgens de aanklager werkte de zoon immers af en toe mee met zijn vader – dat zou toch blijken uit diens eerste en later herroepen verklaringen - en voerde hij conversaties met een verdacht Nederlands telefoonnummer. Voor de moeder vorderde hij een lagere straf voor het ter beschikking stellen van de woning. Iverlek stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding van ruim 15.000 euro.

Boris Reynaerts, de advocaat van de vader, zei de teelt en de diefstal van elektriciteit niet te betwisten, maar benadrukte dat zijn cliënt alleen handelde. De schadeclaim van Iverlek vond hij overdreven. “Mijn cliënt heeft de plantage opgestart in augustus, maar de eerste teelt is mislukt. De tweede werd ontdekt.” Volgens hem handelde zijn cliënt uit financiële noodzaak nadat die zijn job als schilder verloor. “Hij zal hier financieel geruïneerd uitkomen: hij heeft nooit iets verkocht.” Hij drong erop aan om de effectieve straf te beperken tot de voorlopige hechtenis.

Moeder en zoon gingen resoluut voor de vrijspraak. Volgens de verdediging van de zoon waren zijn eerste verklaringen op het moment van de interventie onder indruk van de omstandigheden – zijn beide ouders waren afgevoerd naar het ziekenhuis voor controle. “Het Nederlandse telefoonnummer waarvan sprake, is dat van een familievriend. Als het parket vindt dat dit een verdachte persoon is, dan had het dat moeten onderzoeken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.