Gezin schuldig bevonden aan uitbaten van cannabisplantage

De brandweer kreeg het vuur snel onder controle. De brandhaard situeerde zich in de garage. De cannabisplantage werd ontdekt in de kelder.
Tim Van der Zeypen De brandweer kreeg het vuur snel onder controle. De brandhaard situeerde zich in de garage. De cannabisplantage werd ontdekt in de kelder.
Een Bulgaars gezin uit Heist-op-den-Berg is door de rechter in Mechelen schuldig bevonden aan het uitbaten van een cannabisplantage. Die werd ontdekt bij een woningbrand. De vader en zoon kregen een celstraf met uitstel, de moeder kwam er vanaf met een opschorting van straf.

De cannabisplantage werd eind november 2018 ontdekt. De hulpdiensten waren kort daarvoor uitgerukt naar de Wiekevorstsesteenweg voor een woningbrand. Na de bluswerken werd in de kelder een cannabisplantage ontdekt met zo’n 758 planten. Zowel de vader, moeder als zoon van het gezin werden opgepakt. Enkel de vader (48) werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter en aangehouden. Hij verbleef tot kort na de behandeling van het dossier door de rechtbank in de gevangenis.

Onbekende Nederlander

De 48-jarige vader probeerde de rest van zijn gezin uit de wind te zetten en beweerde dat zij van niets wisten. De rechter geloofde zijn uitleg niet. Volgens hem was er voldoende bewijsmateriaal waaruit bleek dat ook de zoon (18) en de moeder (43) betrokken waren. 

De rechtbank hield rekening met het feit dat de man handelde uit financiële noodzaak en dat de plantage werd opgebouwd door een onbekende Nederlander. “Nog voor de vondst van de plantage, werd er contact opgenomen met een Nederlands nummer”, motiveerde rechter Yves Hendrickx zijn beslissing. De veertiger kreeg uiteindelijk een jaar cel en een geldboete van 8.000 euro met uitstel. 

15.000 euro schadevergoeding

De zoon en de moeder gingen twee weken geleden resoluut voor de vrijspraak. Alleen ging de rechter hier niet op in. Hij veroordeelde hen respectievelijk tot een celstraf van 10 maanden met uitstel en een opschorting van straf gedurende drie jaar. 

“Enkel voor het uitbaten van de cannabisplantage”, besloot de Mechelse rechter. Voor de diefstal van de elektriciteit werd tot slot enkel de 48-jarige vader schuldig bevonden. Hij moet Eandis een schadevergoeding betalen van zo’n 15.000 euro. Behalve de auto en de cannabis werden ook enkele horloges verbeurd verklaard.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.