Geen proces over dood Staf Wouters (70)

VROUW BUITEN VERVOLGING GESTELD WEGENS GEBREK AAN BEWIJZEN

Slachtoffer Gustaaf Wouters.
RV Slachtoffer Gustaaf Wouters.
De dood van Gustaaf 'Staf' Wouters zal niet voor een rechter komen. Staf werd op de avond van Valentijn in 2016 om het leven gebracht door zijn zoon Kurt (45). Die pleegde vorig jaar zelfmoord in zijn cel. Gisteren besloot de raadkamer in Mechelen om de tweede verdachte, Stafs vrouw Marina J., buiten vervolging te stellen wegens gebrek aan bewijzen.

Hulpdiensten werden tijdens de nacht van 14 op 15 februari 2016 massaal ter plaatse geroepen naar de woning van Gustaaf Wouters en diens vrouw Marina J. in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Hallaar. De zeventiger werd er ernstig gewond aangetroffen en vertoonde messteken in de hals- en borststreek. Staf, die heel wat bloed had verloren, werd in kritieke toestand door een ambulance en een MUG-team overgebracht naar het ziekenhuis. Daar zweefde de man enkele dagen tussen leven en dood. Na vier dagen bezweek Staf aan zijn verwondingen.


Hoofdverdachte in de zaak was Kurt Wouters, de 45-jarige zoon van het slachtoffer. Hij werd meteen na de feiten ter plaatse gearresteerd. Hij zou zijn vader gestoken hebben met een breekmes na een hoogoplopende ruzie. Waarover die ging, is tot op vandaag nog steeds niet opgehelderd.

Marina J. (links), de vrouw van Staf, toen ze in februari 2016 voor de Mechelse raadkamer verscheen.
Photo News Marina J. (links), de vrouw van Staf, toen ze in februari 2016 voor de Mechelse raadkamer verscheen.

Nakende scheiding

Wel is zeker dat de veertiger dronken was en mogelijk op de hoogte was van een nakende scheiding tussen zijn ouders na een huwelijk van vijftig jaar. Hij ontkende de feiten niet maar voegde aan zijn verklaringen wel toe dat hij er niets meer vanaf wist.


Kort na het overlijden Staf besloot de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl om ook Marina J. aan te houden op verdenking van medeplichtigheid aan de dood op Staf. Volgens hem waren er aanwijzingen dat ook de vrouw een rol had in diens overlijden. Welke die waren, zijn echter nooit uitgeklaard.

Enkelband

De vrouw bracht na haar aanhouding enkele maanden door in de gevangenis in Antwerpen maar mocht die eind september 2016 verlaten met een enkelband. De vrouw van Staf kreeg die gunst van de onderzoeksrechter kort nadat haar zoon Kurt en hoofdverdachte in het moorddossier zelfmoord had gepleegd in zijn cel. De vrouw bleef echter haar betrokkenheid bij de feiten ontkennen. In januari van dit jaar werd die enkelband al weggenomen. "Ze werd toen vrijgelaten onder strikte voorwaarden", klonk het destijds.


Het onderzoek naar de dood van Staf ging echter wel verder. Tot gisteren want toen besloot het gerecht in Mechelen om na twintig maanden en twintig dagen een streep te trekken onder het dossier.


Na de zelfmoord van de 45-jarige hoofdverdachte in zijn cel verviel de strafvordering tegen Kurt Wouters. Gisteren sprak de raadkamer de buitenvervolgingstelling van Marina J. uit. Iets wat het parket vorig week al had gevraagd bij de behandeling van de zaak voor de raadkamer. "Omdat er te weinig elementen zijn die haar betrokkenheid bij de zaak kunnen bewijzen", reageren bronnen dichtbij het onderzoek.


Bij de betrokken partijen reageren ze opgelucht dat de zaak nu eindelijk afgesloten kan worden. Want met de zelfmoord van Kurt en de buitenvervolgingstelling van Marina is het doek in de zaak dus definitief gevallen en betekent dat meteen dat de dood van Staf Wouters niet voor een rechtbank zal verschijnen. Of er ook stappen zullen worden gezet tegen het gerecht omdat de vrouw maandenlang verdacht werd, is nog niet duidelijk.