Familie Wyns is samen 1.000 jaar

GEMEENTE VIERT 13 BROERS EN ZUSSEN MET GEDENKPLAAT EN LINDEBOOM

De dertien broers en zussen van de familie Wyns. Als je de maanden mee in rekening brengt, zijn ze sinds 30 april samen exact 1.000 jaar oud.
Tim Van der Zeypen De dertien broers en zussen van de familie Wyns. Als je de maanden mee in rekening brengt, zijn ze sinds 30 april samen exact 1.000 jaar oud.
De dertien broers en zussen van de familie Wyns zijn afgelopen zondag in de gemeente Heist-op-den-Berg gehuldigd. Samen zijn ze maar liefst 1.000 jaar oud. De broers en zussen kregen niet enkel een oorkonde, in hun geboortedorp werd look een lindeboom en gedenkplaat onthuld.

Maria (88 jaar, 5 maanden en 26 dagen), Antoinette (86 jaar, 11 maanden en 14 dagen), Clemence (83 jaar, 3 maanden en 22 dagen), Jeanne (81 jaar, 10 maanden en 20 dagen), René (79 jaar, 7 maanden en 8 dagen), Hypolythe (78 jaar, 4 maanden en 25 dagen), Jozef (77 jaar, 3 maanden en 2 dagen), Frans (75 jaar, 0 maanden en 26 dagen), Jules (72 jaar, 9 maanden en 21 dagen), Jeaninne (71 jaar, 8 maanden en 6 dagen), Herman (69 jaar, 9 maanden en 22 dagen), Louis (68 jaar, 1 maand en 22 dagen) en Leo (66 jaar, 1 maand en 5 dagen) Wyns.

Als je de maanden mee in rekening brengt, zijn de dertien kinderen van Alfons Wyns en Josepha Staquet sinds 30 april samen opgeteld maar liefst 1.000 jaar oud. "Niet enkel uniek voor Heist-op-den-Berg, Vlaanderen en België maar vooral uniek voor jullie", verwoordde de familie het tijdens een speciale huldiging. "Vanaf vandaag staat 30 april gelijk aan Nationale Wynskesdag."

Afgelopen weekend werd de hele familie uitgenodigd in de raadszaal van de gemeente. Daar ontving burgemeester Luc Vleugels (CD&V) de acht broers en vijf zussen en overhandigde hij hen een unieke oorkonde. "Die 1.000 jaar is echter geen optelsom van jaren maar wel een optelsom van geluk", zei burgemeester Luc Vleugels (CD&V).

Het geheim? Koffie
Tijdens de huldiging werd op zoek gegaan naar het geheim achter de historische mijlpaal. "Veel samenkomen, koffie drinken en veel plezier maken", zei René Wyns. De Heistse burgemeester had het dan weer over het verstaan van de kunst van het leven. "Het zijn dertien mensen die weten hoe ze gelukkig moeten zijn", aldus burgemeester Vleugels. Naast de oorkonde van de gemeente overhandigde gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) de dertien broers en zussen ook nog een blond en bruin bier in naam van de Antwerpse provincie.

Voor de dertien broers en zussen was het zondag een hele dag feest. Na hun huldiging in het gemeentehuis, trok de familie naar hun geboortedorp Hallaar. "Iedereen daar kent de familie Wyns. Daarom hebben we naast de parochiezaal samen met de gemeente een lindeboom geplant. Deze werd er onthuld. Net zoals een gedenkplaat met alle namen van de broers en zussen. Als blijvende herinnering", zegt kleinzoon Serge Wyns. "Waarom nu die lindeboom? Die boom staat symbool voor verbondenheid en hij kan 1.000 jaar oud worden. Twee zaken die exact op hen van toepassing zijn."

Na de inhuldiging van de lindeboom en de gedenkplaat, kwam de hele Wyns familie - maar liefst 183 familieleden - samen in de parochiezaal van Zonderschot. Daar barstte na een etentje het bijzonder familiefeest helemaal los.

De onthulling van de gedenkplaat bij de lindeboom.
De onthulling van de gedenkplaat bij de lindeboom.
Het ging er gezellig aan toe op het familiefeest. Hier wordt de polonaise ingezet.
Het ging er gezellig aan toe op het familiefeest. Hier wordt de polonaise ingezet.
Een beeldje uit de oude doos: de dertien kinderen van de familie Wyns, samen met hun vader en moeder.
rv Een beeldje uit de oude doos: de dertien kinderen van de familie Wyns, samen met hun vader en moeder.