Duo verdacht van 14 inbraken

INBREKERS SLAAN TOE IN SCHOLEN, VOETBALKANTINES EN BROODAUTOMATEN

Twee Heistenaars van 19 en 27 jaar oud zijn opgepakt en worden verdacht van maar liefst 14 inbraken. De buit bestond volgens het gerecht meestal uit geld, mediatoestellen en voedingswaren. Het onderzoek gaat inmiddels verder. Mogelijk komen de verdachten nog in aanmerking voor meerdere diefstallen.

Een van de plaatsen waar de daders inbraken was in de Gemeentelijke Basisschool De Zonne in de Heistse deelgemeente Zonderschot.


"Ze gingen er hier vandoor met een laptop", zegt directeur Gerry Verbeeck. "De laptop werd gestolen uit een lokaal van de kleuterschool." Voor de school was de inbraak in ieder geval schrikken. Volgens de directeur was het de eerste inbraak die ze hadden meegemaakt in twintig jaar. De daders werden nu onlangs mogelijk geïdentificeerd.


Afgelopen donderdag is de lokale politie in opdracht van de Mechelse onderzoeksrechter verschillende woningen binnen gevallen in Heist-op-den-Berg", licht Lieselotte Claessens van de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket toe. "Tijdens die huiszoekingen werden ook twee verdachten opgepakt. Het ging om twee mannen uit Heist van 19 en 27 jaar oud."

Buit deels teruggevonden

Het onderzoek naar de inbrekers gaat nu inmiddels verder onder leiding van de Mechelse onderzoeksrechter. Bij de huiszoekingen konden verschillende voorwerpen aangetroffen worden die afkomstig waren van de inbraken.


"Al zeker veertien diefstallen kunnen we in kaart brengen die aan de twee verdachten gelinkt kunnen worden", gaat parketwoordvoerster Claessens verder. Mogelijk loopt dat aantal nog op. Het onderzoek naar de twee inbrekers startte namelijk al een tijdje geleden.


"Sinds midden december 2016 werd Heist-op-den-Berg quasi dagelijks geconfronteerd met inbraken in onbewoonde gebouwen en in broodautomaten", aldus Claessens nog.


Bij de inbraken in broodautomaten werd telkens het wisselgeld gestolen. Een van de gekraakte automaten staat langs de Kleine Steenweg aan het station van Booischot. De inbraken in onbewoonde gebouwen vonden dan weer veelal plaats in de lokalen van verenigingen of jeugdbewegingen. Onder meer de Chiro van Zonderschot en Booischot kreeg inbrekers over de vloer. Net zoals de cafetaria's van voetbalclub K.S.K. Heist en K.V.C. Booischo0t. Daar hadden ze het dan weer naast geld vooral gemunt op media-apparatuur en voedingswaren. Het ging dan bijvoorbeeld over laptops, computers, radio's, chips en drank.


Jammer genoeg gingen de inbraken telkens ook gepaard met bruut geweld.

Veel schade

"Telkens werd er veel schade aangericht om binnen te geraken en om de panden te doorzoeken", vertelt de parketwoordvoerster nog. Ook bij de basisschool in Zonderschot werd wel wat schade aangericht. "Om in te breken bij ons werd er een raam ingeslagen", zucht directeur Gerry.


Na hun arrestatie tijdens de huiszoekingen werden de twee mannen voorgeleid voor de onderzoeksrechter.


"Die verhoorde beide verdachten en besloot na verhoor om de twee opnieuw in vrijheid te stellen onder voorwaarden", besluit parketwoodvoerster Claessens