Drugsgebruiker staat opnieuw voor de rechter: “Niets lijkt te helpen bij meneer”

Een advocaat in de correctionele zittingszaal van de rechtbank in Mechelen.
David Legreve Een advocaat in de correctionele zittingszaal van de rechtbank in Mechelen.
David G., een jongeman uit Heist-op-den-Berg, stond vanochtend opnieuw voor de rechter. Het parket vroeg de herroeping van een vonnis uit mei 2018 toen hij een straf met uitstel én gekoppeld aan voorwaarden kreeg opgelegd. “Alleen duurde het niet lang voor hij opnieuw de opgelegde voorwaarden opzijschoof”, aldus procureur des konings Lieselotte Claessens. 

Zo volgde hij onder meer de verplichte begeleiding bij de Sleutel niet en pleegde hij tot overmaat van ramp ook nog nieuwe strafbare feiten. Zo werd hij betrapt met cocaïne en cannabis op terugweg vanuit Nederland naar Heist-op-den-Berg. “U werd zelfs opgevolgd door de drugskamer en zelfs na de probatiecommissie, verkwansel je elke aangeboden kans”, besloot procureur Claessens. “Een alternatieve straf heeft helemaal geen zin meer.”

Bij de verdediging vroegen ze opnieuw een herkansing. De advocate van G. vroeg met het mes op de keel om straf met uitstel, gekoppeld aan een residentiële opname en een verplichtte begeleiding voor zijn drugsproblematiek. Of de rechter daar zal op ingaan, weten we op 19 februari. Dan maakt zij haar vonnis bekend. “Maar meneer het ziet er echt niet goed uit”, sloot rechter Suzy Vanhoonacker af.