Drugdealer spreekt zelf over "visvoer"

Een 26-jarige man stond voor de correctionele rechter in Mechelen. Hij liep bij een politiecontrole in het verkeer in Heist-op-den-Berg tegen de lamp met drugs op zak. De rechter gaf hem een voorwaardelijke straf, gekoppeld aan voorwaarden.

"De beklaagde had een flesje GHB en 43 XTC-pillen bij zich", zei aanklager Lieselotte Claessens. "Bovendien testte hij positief op amfetamines en cocaïne. In de wagen zijn twee pluggen gevonden. Daarop zaten drugresten. Vermoedelijk zijn de pluggen gebruikt als snuifbuisjes." De verdachte ontkende de handel in drugs en beweerde aan de telefoon over visvoer te hebben gepraat.


Omdat de beklaagde en de andere inzittende beiden gekend zijn voor drugs, hebben speurders een huiszoeking uitgevoerd. Daar hebben zij naast speed ook heel wat drugattributen gevonden. Het parket vermoedde vervolgens dat de twintiger drugs dealde. Een telefonie-onderzoek en de vondst van bezwarende sms'jes ondersteunden dat vermoeden. "In de gsm is duidelijk code-taal aangetroffen. De beklaagde sprak er onder meer over 10 kilogram 'boilies'", voegde aanklager Claessens nog toe. Tijdens zijn verhoor bij de politie repliceerde de verdachte evenwel: "Visvoer, en niet meer dan dat."


Toch bleek uit verder onderzoek dat de betichte twee keer drugs heeft doorgegeven aan vrienden. De beklaagde gaf het drugbezit toe, maar ontkende de handel. "Hij kocht de drugs in het groot aan om zo kortingen te hebben bij zijn dealer. Sinds zijn zeventien gebruikte hij drugs. Inmiddels is hij er vanaf", pleitte zijn raadsman.


De rechter maakte haar vonnis op het einde van de zitting bekend. De twintiger krijgt een opschorting gedurende drie jaar gekoppeld aan voorwaarden. Hij moet onder meer urinetesten ondergaan en begeleiding volgen bij drughulpcentrum De Sleutel. (TVDZM)