Demian voor eeuwig superheld

Sponsors betalen Batman-graf voor jongen die stierf op zeeklas

Mama Daisy aan het graf van Demian. Op de zerk prijkt in het groot het logo van Batman.
David Legreve Mama Daisy aan het graf van Demian. Op de zerk prijkt in het groot het logo van Batman.
Demian Ver Elst uit Lier, die in mei overleed tijdens zeeklassen, heeft een 'supergraf' gekregen. De 11-jarige leerling van Instituut Mevrouw Govaerts uit Heist-op-den-Berg was een superhelden-fan en dankzij de steun van sponsors kon zijn familie hem een grafzerk met het logo van Batman geven.

Demian werd op 5 mei tijdens zeeklassen in Oostende levenloos teruggevonden in bed. De jongen overleed in zijn slaap een natuurlijke dood. Na een begrafenis met muziek en quotes uit superheldenfims, waar Demian verzot op was, werd de laatste rustplaats van de jongen nu ook in het teken van een superheld ingericht. Zijn graf op de begraafplaats in Heist-op-den-Berg, de woonplaats van zijn vader, kreeg namelijk het logo van Batman.

Demian stierf op 5 mei tijdens zeeklassen in Oostende
Marc Aerts Demian stierf op 5 mei tijdens zeeklassen in Oostende

Superman

"Demian was gek van superhelden. Voor zijn begrafenis liet ik speciale T-shirts in de stijl van Superman drukken voor de gasten, als een eerbetoon aan Demian. Na een superhelden-begrafenis, wou ik hem een graf van een superheld geven. Zijn dood was mysterieus, net als Batman. Vandaar dat het logo van de superheld in het groot op de zerk kwam, samen met de quote 'Zelfs een superheld moet je loslaten'", vertelt zijn mama Daisy Nys.

Crowdfunding

Om het graf te kunnen betalen, startte Daisy een crowdfunding. "Een zekere Joris Van Gestel van Esculent, een bedrijf uit Oevel, heeft contact opgenomen. Hij had het nieuws over Demians dood gehoord en wilde maar al te graag sponsoren. Daarnaast zijn er nog een aantal fondsen binnengekomen via de bedrijfswereld. Ik kan al deze mensen niet hard genoeg bedanken."

Sociale media

"Toen ik de reportage rond Demian op televisie zag heb ik die nacht geen oog dichtgedaan. Ik was er echt van aangedaan. Via de media vernam ik dat de mama sponsors zocht voor het graf en zo is de bal aan het rollen gegaan", vertelt Joris Van Gestel.


"Ik heb met een drieduizend mensen uit het bedrijfswereldje via de sociale media contact opgenomen. Uiteindelijk waren er drie mensen bereid om mee een financiële bijdrage te leveren: architect Koen Van Orshaegen uit Lier, mijn vriendin Ine Coppin en een anonieme sponsor. Samen met de mama hebben we 1.573 euro betaald voor het graf van Demian. Grafzerken Nauwelaerts uit Putte gaf een korting op de factuur."


Voor Daisy Nys waren de afgelopen maanden heel zwaar. "Ik denk 24 uur op 24 aan mijn zoon. Dat zijn laatste rustplaatsje één is geworden dat op zijn lijf geschreven is, zorgt toch voor wat troost. Demian zal nu voor altijd onze superheld zijn", besluit Daisy.