Afgemaaide houtkant in Hollestraat doorn in het oog van natuurliefhebber Titte Van den Broeck

Titte op de afgemaaide houtkant
Antoon Verbeeck Titte op de afgemaaide houtkant
Natuurliefhebber en groene peter Titte Van den Broeck, ook wel bekend als de ‘Grunen Hesteneir’, is niet te spreken over een afgemaaide houtkant in de Hollestraat te Hallaar. Volgens Van den Broeck werd de houtkant onnodig afgereden door de gemeente. De gemeente spreekt van een vergissing en gaat de houtkant opnieuw aanplanten.

Van den Broeck ontfermt zich al sinds april 2016 over de houtkant in de Hollestraat, toen het stukje natuur was uitgereden door een landbouwer. De Heistenaar waarschuwde destijds de gemeente, die de eigenaar verplichtte om de houtkant opnieuw aan te planten. Volgens Van den Broeck gebeurde dat ook, maar is de gemeente nu zelf in de fout gegaan. “Toen ik tijdens een van mijn vele zoektochten naar zwerfvuil, wou gaan kijken hoe het met de heraangeplante houtkant was gesteld, viel ik van de ene verbazing in de andere: de houtkant was gewoon weggemaaid. In het verleden ergerde ik me al aan het feit dat de gemeente maar al te vaak veel te vroeg de bermen afmaait. Tegen mij is altijd gezegd geweest dat je de bermen pas mag maaien tussen 15 juni en 15 augustus. Alle bloemen en planten die in bloei staan, zijn nu gewoon vernietigd en het zaad krijgt geen tijd om te rijzen.”

Meerwaarde

“Als ik dit zie, bloedt mijn hart. Ook de bewoners van de Hollestraat reageren verbolgen. Een houtkant is een enorme meerwaarde voor de natuur, een biotoop voor insecten, vogels en kleine dieren. Bovendien is het ook een meerwaarde voor de landbouwers, aangezien een houtkant de percelen beschermt tegen weer en wind en het de percelen scheidt. De wegbermen zijn nu ook op zijn mooist, maar onze gemeente houdt blijkbaar niet van prachtige groene linten langs vervuilende straten. Wie hier verantwoordelijk voor is, is gewoonweg incompetent.”

Van den Broeck verwittigde de gemeente en deed een melding aan het Agentschap Natuur en Bos. Hij eist nu dat het lokaal bestuur de afgemaaide houtkant opnieuw aanplant. Voor het maaien van de bermen schakelt het lokaal bestuur van Heist-op-den-Berg een onderaannemer in. “Er is in de Hollestraat een vergissing gebeurd. De houtkant werd opnieuw aangeplant door de eigenaar, maar met plantgoed dat niet conform was. De eigenaar had plantgoed met een minimale hoogte van 1 à 1,2 meter moeten gebruiken in plaats van 60 centimeter. Vandaar dat de onderaannemer zich vergist heeft”, reageert schepen van Openbare Werken David Geerts (PRO Heist).  De afgemaaide houtkant zal door de gemeente opnieuw aangeplant worden. “De beweringen dat de gemeente geen competentie heeft inzake maaien wil ik bij deze formeel ontkrachten. Ook in het bestek naar onderaannemers worden wel duidelijk richtlijnen gegeven en we houden rekening met het bermdecreet.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.