Advocate steelt van cliënten in schuldbemiddeling

Gerechtsgebouw van MechelenRechtbank van Mechelen Correctionele zittingzaal
David Legreve Gerechtsgebouw van MechelenRechtbank van Mechelen Correctionele zittingzaal
Voor de correctionele rechtbank van Mechelen zijn donderdag een voormalige advocate uit Heist-op-den-Berg en haar echtgenoot verschenen op beschuldiging van onregelmatigheden in hun hoedanigheid als schuldbemiddelaar. De twee schreven zo’n 165.000 euro aan gelden van hun cliënten in schuldbemiddeling over naar eigen rekeningen.

De arbeidsrechtbank van Mechelen stelde in maart 2017 onregelmatigheden vast in enkele dossiers die de advocate beheerde in het kader van schuldbemiddeling. Er werden gelden van de rekening gehaald en overgeschreven op de persoonlijke rekening van het koppel. Het zou gaan om 165.000 euro van acht verschillende cliënten.

De twee geven de feiten toe en zeggen dat ze in financiële problemen waren gekomen, maar altijd de intentie hadden om de gestolen bedragen terug te betalen aan hun cliënten. Ze hielden er een luxueuze levensstijl op na met dure leasingwagens en een huurappartement in Knokke-Heist.

“Ze hebben op de meest schandalige wijze het vertrouwen van hun cliënten beschaamd”, zei procureur Nele Poelmans. “Ze hebben misschien wel een beetje schuldinzicht maar het lijkt toch niet echt door te dringen wat ze hun slachtoffers hebben aangedaan. De schade is vergoed en er zijn geen burgerlijke partijen, waardoor de feiten nu geminimaliseerd worden. Ik vraag voor beiden één jaar cel, eventueel met probatieuitstel en een geldboete van 8.000 euro.”

Volgens de verdediging van het koppel is er wel degelijk schuldinzicht. “Zij zijn geen criminelen, want die hebben niet de intentie om gelden terug te geven”, zei meester Christine Mussche. “Een deskundige heeft inmiddels vastgesteld dat het risico op herval zeer laag is. Zij zijn in de problemen gekomen, ook op mentaal vlak, en hebben dan veel te laat een andere weg gezocht om de problemen op te lossen. Ik vraag de opschorting zodat zij hun kansen op de arbeidsmarkt niet hypothekeren met een strafblad.”

Daar kon het parket zich niet in vinden. “Mevrouw is al een veroordeeld voor gelijkaardige feiten en kreeg toen opschorting, ik meen dat deze feiten die zich jarenlang hebben voorgedaan ernstig genoeg zijn.” Vonnis op 5 december.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lindsey Van Roosendael

    Ik begin al te denken dat men dochter haar papa is. Al lange tijd zen advocaat voor collectieve schuldbemiddeling in orde te krijgen en ontelbaar veel keren is er al gebeld en steeds voicemail gelieve een e mail te sturen want ik ben niet bereikbaar ofzo. Ik spreek een boodschap in met als gevolg geen reactie. Allesinds ik ben met de gang van handelen niet tevreden maar ik wil ook geen namen geven want zekerheid is het niet maar langs de andere kant kan er met die vrouw gebeurd zijn.

  • Kim Prinsen

    Ze hadden een luxueuze levensstijl...huurappartement in knokke heist en leasingswagens ...maar hebben wel schuldinzicht en zouden hun bestolen cliënten terugbetalen...ja wat een bullshit...ze hadden financiële problemen dus daarom steelden ze maar van arme mensen...konden ze de huur vd appartement ni betalen ofwa,??? Sjeezes die moesten zich doodschamen met hun uitleg!!!!! En vree belachelijk da ge geen namen moogt weten..zo'n mensen moeten uit hun dorp buitengekeken worden verdekke!!!

  • Kim Prinsen

    Ze zien hun fout in?? Hadden financiële problemen maar hebben wel een huurappartement in knokke heist..leasingswagens en luxueuze levensstijl????zouden hun cliënten terug betalen? Wat een bullshit van schuldinzicht dan