"Patiënt krijgt sneller hulp"

FRANK MAAKT KANS OP PRIJS MET EIGEN FORMULIER VOOR GEBRUIK BIJ RAMPEN

Frank De Jong met zijn patiëntenformulier, waarmee interventieteams wereldwijd slachtoffers van rampen veel makkelijker dan voordien kunnen helpen.
Foto David Legreve Frank De Jong met zijn patiëntenformulier, waarmee interventieteams wereldwijd slachtoffers van rampen veel makkelijker dan voordien kunnen helpen.
Heistenaar Frank de Jong (50) maakt met zijn eigen ontwerp van een patiëntenformulier kans op de Bachelorprijs 2017. Frank, die vorig jaar afstudeerde als verpleegkundige en brandweerman is in Heist, ontwierp het formulier om

tijdens humanitaire rampen sneller en eenvoudiger de medische toestand van een patiënt te kunnen omschrijven. Een testversie is al eerder toegepast in


Syrië, het uiteindelijke formulier is


gebruikt tijdens Tomorrowland.


Frank studeerde deze zomer af aan hogeschool Odisee in Brussel in de richting Verpleegkunde. Voor zijn eindwerk, een patiëntenformulier waarmee interventieteams wereldwijd slachtoffers van rampen veel makkelijker dan voordien kunnen helpen, ontving hij een grote onderscheiding. Hij is één van de tien genomineerden voor de Bachelorprijs 2017, de prijs die naar het strafste eindwerk van het academiejaar gaat. "Het idee voor mijn bachelorproef is ontstaan tijdens mijn B-FAST-missie in de Filipijnen na de doortocht van tyfoon Haiyan, eind 2013. Op het einde van een drukke dag moesten we de medische gegevens van 250 patiënten in een digitale tabel zetten. Een klus die zeer tijdrovend bleek te zijn. Met het formulier dat ik nu heb ontwikkeld, kruipt er minder tijd in het overbrengen van de data. Het kan makkelijk ingescand worden en komt zo automatisch in een digitale databank terecht", zegt Frank, die zijn brood verdient als zelfstandig ICT'er.

Tomorrowland

Franks formulier bevat onder andere een patiëntnummer, de leeftijd van het slachtoffer, details en foto's van de wonden en een lijst van de symptomen. "Het formulier houdt rekening met de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat een gelijkaardig maar minder uitgebreid document heeft. Nog een voordeel is dat mijn formulier in vijftig talen beschikbaar is, dat van het WHO beperkt zich tot het Engels. De selectie van gezondheidsindicatoren in het formulier dekt 98 procent van symptomen die zijn vastgesteld bij 10.000 patiënten uit vijf soorten humanitaire rampen. Het formulier is intussen al op duizenden patiënten toegepast. Onder andere op 2.500 zorgvragers van Tomorrowland. Tijdens een kort contact met een patiënt kan een vrij volledig beeld van de patiënt en zijn verzorging worden geregistreerd. De begeleider van mijn eindwerk, dokter van Berlaer van het UZ Jette, paste een eerdere versie van mijn eindwerk al toe bij patiënten in het Maximilaanpark en in Syrië."

10 jaar

"Of ik een kans maak op de Bachelorprijs? Ik ben heel fier op mijn werk en geloof dat ik er dicht bij zal zijn", legt Frank uit. "Ik zet me nu al tien jaar in als humanitair vrijwilliger. Het begon allemaal bij het Rode Kruis in Heist en daarna ben ik maar blijven doorgaan. Ik ben ook actief als brandweerman en als ambulancier, als verpleegkundige voor de ngo Dokters van de Wereld en als logistiek ondersteuner bij het Belgische hulpverleningsteam B-FAST. Ik hoef daar geen prijzen voor te winnen, maar het zou wel mooi meegenomen zijn."