"In 2020 staan we hier terug... in badpak"

INHULDIGINGSPLAAT NIEUW ZWEMBADENCOMPLEX OFFICIEEL ONTHULD

De inhuldigingsplaat van het nieuwe zwemcomplex wordt officieel voorgesteld.
David Legreve De inhuldigingsplaat van het nieuwe zwemcomplex wordt officieel voorgesteld.
Een delegatie van het schepencollege en Sportoase heeft gisteren de inhuldigingsplaat van het nieuwe zwembadencomplex langs de Lostraat onthuld. In het voorjaar van 2020 zou het zwembadencomplex er moeten staan.

Er is nog veel werk voor de boeg, maar de eerste 'steen' is alvast een feit. Zes maanden na de start van de werken langs de Lostraat is het zelfs al mogelijk om de vorm van het grote diepe zwembad te ontdekken. "We zijn gestart met een locatiekeuze, hebben daarna een ruimtelijk uitvoeringsplan en een landschapsstudie opgemaakt, de nodige grondinnames gerealiseerd en heel veel energie gestoken in het bekomen van subsidies. En dan waren er ook nog een aantal buren die hun eigen mening hadden en de werken aan de Lostraat. Dat waren toch een aantal complexiteiten waarmee we juist zijn omgegaan. Ik ben dan ook heel fier dat we binnen onze timing én binnen budget zijn gebleven", sprak Carl Verelst (CD&V), schepen van Financiën en voorzitter van directiecomité AGB.

Nu nog een bouwwerf, straks een spetterend waterparadijs.
David Legreve Nu nog een bouwwerf, straks een spetterend waterparadijs.

1,4 miljoen per jaar

Wat ook zijn tijd vroeg, was de opmaak van het DMBFO-dossier, dat staat voor Design Maintain Build Finance Operate. Dat betekent dat een private partner, in dit geval Sportoase, instaat voor het ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en de exploitatie van het zwembad. De gemeente betaalt Sportoase jaarlijks zo'n 1,4 miljoen euro voor die diensten, en dat voor een periode van dertig jaar. "Bij de opstart van het dossier hebben we voor onszelf de analyse gemaakt. Wij betalen nu één miljoen euro per jaar voor de twee huidige zwembaden, die versleten zijn. Wij hadden ingecalculeerd dat we met een kleine meerkost, een half miljoen euro extra per jaar, over een nieuw modern zwembad konden beschikken. Wij betalen nu een jaarlijks bedrag van rond de 1,4 miljoen euro. Met de overige 100.000 euro kunnen we de buitenaanleg en overige randkosten financieren."

2020

De gemeente zal van Vlaanderen 886.000 euro ontvangen na de realisatie van het complex, dat sport, ontspanning en (zwem)educatie samenbrengt. Zo is er de recreatiezone met glijbanen, een instructiebad, een wildwaterbaan en een sauna. Sportievelingen kunnen terecht in het sportbad of de fitnessruimte. "De bouwwerken zitten momenteel netjes op schema. In maart 2019 zullen de ruwbouwwerken zo vergevorderd zijn dat reeds de binnenafwerking zal kunnen starten. Eind juni of begin juli van dat jaar zal de toegangsweg een betonlaag krijgen, zodat die tijdens het bouwverlof kan uitharden. In het voorjaar 2020 verwachten wij jullie hier allemaal terug. Niet in kostuum en met das, maar in zwembroek of in badpak", besloot Verelst.