"Er wordt niet genoeg beboet"

VOORAL BLINDEN EN MARKTKRAMERS LATEN STEM HOREN IN POLITIEK DEBAT

Naar het politieke debat van Groot Heist Anders in café De Oude Zwaan - dé grote afwezige bleek CD&V - kwamen vooral middenstanders en lokale verenigingen afgezakt.
Foto Marc Aerts Naar het politieke debat van Groot Heist Anders in café De Oude Zwaan - dé grote afwezige bleek CD&V - kwamen vooral middenstanders en lokale verenigingen afgezakt.
Handelaars van de Bergstraat, marktkramers en verenigingen hebben gisterenavond hun zegje gedaan over het centrum van Heist-op-den-Berg tijdens het debat dat politieke partij Groot Heist Anders organiseerde. Vooral de blinden en slechtzienden én de marktkramers hadden kritiek op het beleid van de gemeente.

Al wie een mening had over het centrum van Heist-op-den-Berg trok gisteren naar café De Oude Zwaan in de Bergstraat om verhaal te halen bij de bevoegde politici. Schepenen Patrick Feyaerts, Nand Blauwens (Open Vld) en Kelly Van Tendeloo (sp.a) tekenden present, net als oppositiepartij N-VA. Van CD&V, de grootste meerderheidspartij, ontbrak elk spoor. Nadat de politiek haar visie over het centrum had gegeven, was het de beurt aan het publiek. "Als ik niet voorzichtig ben, breek ik op het stuk tussen het station en het cultuurcentrum vijf keer mijn nek. Er staan zoveel hindernissen dat het voor slechtzienden soms echt gevaarlijk wordt", stak Cathy Guisson van de Vereniging van Blinden en Slechtzienden meteen van wal. "Er bestaat wel degelijk een reglement in Heist-op-den-Berg, maar wij hebben de indruk dat het niet wordt gevolgd en er bij overtredingen niet wordt beboet." Volgens schepen Feyaerts, die de moderator van dienst was, gebeurt het regelmatig dat de gemeente middenstanders op het reglement moet wijzen. "Dat helpt blijkbaar niet. Misschien moeten we dan op een gegeven moment de beslissing nemen om boetes uit te schrijven. Als men toch zo hardleers is en het reglement niet respecteert..."

Lege plaatsen

Maar niet alleen de blinden en slechtzienden hadden kritiek. Ook een aantal marktkramers lieten hun stem horen. Zij kloegen de vele lege plaatsen in de Bergstraat aan. "Kan men die niet aan de vaste kramers van het Cultuurplein geven? Dan creëer je meer parkeerruimte op het plein en hebben deze mensen eindelijk een goede plaats. Een marktcommisie die om de zoveel maanden samenkomt, kan alles in de gaten houden en de politiek op de hoogte brengen van de situatie", was het voorstel van kramer Billy God.

Oostelijke Rondweg

Vervolgens ging het ook nog over de rijrichting van de Bergstraat, het commerciële hart van Heist. De schepenen kondigden aan dat men al ver staat met het masterplan en dat het idee van eenrichtingsverkeer nog steeds op tafel ligt. "De vraag is: in welke richting moet het verkeer dan gaan rijden?", klonk het. N-VA maakte van het onderwerp gebruik om te polsen naar de komst van de Oostelijke Rondweg tussen de Westerlosesteenweg en Herentalsesteenweg, een dossier dat al bijna tien jaar meegaat. "Het tracé is bekend en 80 procent van de nodige gronden zijn aangekocht. De kostprijs bedraagt 10 miljoen euro. Aangezien we overtuigd zijn van het bovengemeentelijk karakter van de weg zijn we ermee naar de hogere overheid gestapt, in de hoop dat er geld over de brug komt. Tegen het einde van het jaar zou de beslissing moeten vallen", aldus Feyaerts.