"Enorme drukte aan schoolpoort"

GEMEENTE EN HEILIG HART BESPREKEN MOGELIJKE MAATREGELEN

Een bestelwagen rijdt naast de bussen van De Lijn.
Marc Aerts Een bestelwagen rijdt naast de bussen van De Lijn.
Alle klassen van het Heilig-Hartcollege zitten vanaf dit schooljaar op één campus aan de Biekorfstraat. Volgens gemeenteraadslid Eddy Gorris (N-VA) is er een enorme verkeersdrukte bij de start en het einde van de schooldag. Het gemeentebestuur en de school bespreken mogelijke maatregelen.

Zowel voor als na de schooluren is het een drukte van jewelste aan de nieuwe campus van het Heilig-Hartcollege. De secundaire school telt dit schooljaar een recordaantal van 1.500 leerlingen op haar campus, van wie het merendeel met de fiets naar school komt. "Ik vraag me af welke maatregelen de gemeente heeft getroffen om de verkeerssituatie aan het college te verbeteren en wat de resultaten zijn", zei Gorris tijdens de gemeenteraadszitting van afgelopen dinsdag. "Ik merk dat het in de omgeving van de school een drukte van jewelste is van schoolgaande jeugd met de fiets. Het fiets- en voetgangerstunneltje onder de spoorweg is evenwel nog niet voldoende uitgerust. De politie doet zijn best. Maar gaan die inspecteurs daar de rest van het schooljaar staan?"

Bussen wachten terwijl leerlingen de school verlaten.
Marc Aerts Bussen wachten terwijl leerlingen de school verlaten.

20 minuten

Een partijgenoot van Gorris, Michel Van Dyck, van beroep buschauffeur bij De Lijn, sprak van een chaos. "Onlangs moest ik met de bus de kinderen van het College ophalen na schooltijd. Ik deed er twintig minuten over om van de school naar het kruispunt met de Mechelsesteenweg te rijden, een afstand van nog geen 300 meter."


Volgens schepen van Mobiliteit David Geerts (sp.a) heeft de drukte grotendeels te maken met de ligging van de ingang van de school. "De hoofdingang van het Heilig-Hartcollege bevindt zich aan de Werftsesteenweg. Leerlingen zijn verplicht om deze ingang te nemen. Dat veroorzaakt een extra verkeersstroom in de Biekorfstraat en Werftsesteenweg. We hebben al meermaals met de school rond de tafel gezeten met de vraag om andere ingangen open te stellen, maar tot een akkoord kwam het niet. Wat het tunneltje betreft, kan ik zeggen dat er nieuwe verlichting komt en de wegmarkering een nieuw likje verf krijgt."

Parking heropenen

Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de school, de basisschool, het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg, ouders en de kinderopvang, buigt zich over de verkeerssituatie. Momenteel doet een parking aan de Heilig Hartstraat dienst als speelplaats voor de basisschool, in afwachting van de aanleg van een nieuwe speelplaats. Eens de parking opnieuw geopend kan worden, is de school eventueel bereid om dan maatregelen treffen.