Heibel over picknick op Markt

HORECA NIET TE SPREKEN OVER NIEUW INITIATIEF TIJDENS AUTOLOZE ZONDAG

Verschillende horecabazen op de Brugse Markt steigeren bij de organisatie van een grote picknick op het plein tijdens Autoloze Zondag. Ze kregen daarover gisteren een brief in de bus. "We hebben het al zo lastig na de terreur en nu laten ze Bruggelingen hun boterhammen meebrengen naar de Markt", klinkt het.

De terreurdaden in Parijs en Brussel zinderen nog altijd na in Brugge, net als de Brexit. De horeca, die net als de andere toeristische initiatieven in Brugge, wonden likt, voelt zich nu opnieuw geviseerd. Door het eigen stadsbestuur dan nog wel, want op zondag 18 september, tijdens de drukke Autoloze Zondag organiseert Brugge Plus een reuzenpicknick op de Markt. Niets mis mee, zou je denken. Volgens de brochure van het evenement moet het voor een namiddagje Parijse sfeer zorgen op de Markt. Maar het evenement schiet in het verkeerde keelgat van veel horecabazen, die gisteren een brief in de bus kregen van de dienst Lokale Economie, met de mededeling dat ze zelf ook kunnen deelnemen.

"Het lijkt wel een klucht", reageert Guy Boedt van Brasserie Craenenburg, die de brief gisteren op Facebook deelde. "Totaal onbegrijpbaar", vult Geert Vanhee aan. "We kunnen beter onze deuren sluiten op die dag."

De horeca-uitbaters zijn boos, omdat Bruggelingen gratis hun picknick mogen meebrengen naar het deken van 200 vierkante meter dat over het meest centrale plein van Brugge gelegd wordt. Ze kunnen daar samen eten, om de gezelligheid van Brugge extra in de verf te zetten. Door het evenement vreest de horeca dat mensen hun zaken links laten liggen. "Brugge Plus doet elk jaar opnieuw mooie dingen met Autoloze Zondag", reageert schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). "Ik heb dit evenement mee goedgekeurd als lid van de raad van bestuur van Brugge Plus. Autoloze Zondag brengt veel volk op de been in Brugge. Op diverse locaties is er veel te beleven. Vanuit de Markt hebben wij geen specifieke vraag gekregen voor extra initiatieven. Daar vond sowieso al een muzikale workout plaats. Een picknick leek daar een mooie aanvulling. Mensen zouden enkel hun eigen picknickmand moeten meebrengen."

"Niet zo bedoeld"

Volgens Decleer is het niet de bedoeling om de horeca in het harnas te jagen. "Integendeel. We geven de horecabazen zelfs de kans om zelf een picknick aan te bieden, zodat ook zij een graantje kunnen meepikken. Tot nu toe hebben drie zaken zich bereid verklaard om mee te werken. We hadden helemaal niet de intentie om hen in de voet te schieten. Ik begrijp dat de brief verkeerd begrepen kan worden, maar eigenlijk is dat onterecht. We proberen de horeca zelfs te betrekken bij het evenement."