Van danceclub tot chique beddenwinkel

Oud-dj staat plots weer in pand waar het allemaal voor hem begon in 1996

Toen de 41-jarige Thierry Princiotta vorige week een kussensloop ging kopen in de beddenspeciaalzaak 2 Sleep in Heers kon de nietsvermoedende winkeluitbaatster niet weten dat ze oog in oog stond met de resident DJ van de beruchte Katsu Club, waar de underground house en technoscene eind jaren negentig welig tierde.
Thierry Princiotta was vroeger dj in Katsu. Nu is er op deze plaats de beddenwinkel 2 sleep
Mine Dalemans Thierry Princiotta was vroeger dj in Katsu. Nu is er op deze plaats de beddenwinkel 2 sleep

“Mijn eerste serieuze DJ -ervaring was in 1996 in de underground Katsu Club in Heers. Waar ik eerst lightjockey werd. De resident DJ was toen de bekende Frank Struyf (Zolex). Na een tijdje mocht ik de warming-up en de “sluit” doen. Hier kwam snel verandering in toen het management me de kans gaf om afwisselend met Zolex samen in de topuren te draaien. Ik was toen 19 en er ging een hele nieuwe wereld open. Een ganse keet die helemaal uit zijn dak ging alsof hun leven ervan af hing”, vertelt Thierry Priciotta.

135 beats

“Ik weet nog dat ik in de Katsu, voor het eerst in Limburg, house draaide zoals de track van Paperclip People - van Throw. Iedereen werd gek toen op het einde van de track toen een stem begon te schreeuwen. Het tempo van 123 beats tot 128 beats was voor veel mensen eerst wennen. Het was immers het tijdperk van de trance en techno met een tempo van 135 beats per minuut en sneller. Eens iedereen de smaak van het house tempo te pakken had was er geen stoppen meer aan.”

Katsu Club anno 1997
DS Katsu Club anno 1997

Tijdperk zonder internet

“In het tijdperk zonder internet en mp3's had ik elke week een lange autorit van MVC in Paal naar Rare Records in Eindhoven en terug voor de boeg om toch maar die vinyls te vinden die anderen niet hadden. Ik draaide ook dikwijls de B-kant. Die waren dan wat anders dan versies die iedereen kende en dus ideaal om verrassend in elkaar te mixen”, vertelt Thierry.

DJ Thierry Princiotta anno 1997
DS DJ Thierry Princiotta anno 1997

“Door mijn aparte stijl hebben heel wat Belgische clubs de revue gepasseerd. Waaronder La Rocca, Versuz, Decadance, Noxx, Silo en Café d’Anvers. Maar aan alles komt een eind en vandaag ben ik autoverkoper voor groep Delorge. Er moeten boterhammen op de plank komen, hé.”

Maar af en toe denk ik nog met heimwee terug aan de tijd toen Heers even de meest vooruitstrevende dancescene had van Europa

Tomorrowland

Ook de met de Katsu Club ging het bergaf en op zaterdag 22 december 2004 klonken er de laatste beats. Daarna sloegen de deuren onherroepelijk dicht. Failliet. De reden? Een fikse BTW-boete en de laatste tijd een magere opkomst. Techno in clubs was op de terugweg en jongeren wilden op een andere manier feestvieren. De undergroundscene werd mainstream en kende zijn eerste opmars op evenementen en party’s. Wat uiteindelijk uitmondde in het internationale succes van onder andere Tomorrowland.

De vondst was enorm

De Katsu werd overgegeven maar het doek viel finaal toen op zondagnamiddag 26 maart 2006 zo’n zestig politiemannen met enkele drughonden binnenvielen in de afterclub Spectrum. Op het ogenblik van de razzia met 20 agenten van de lokale politie kanton Borgloon en 40 van omliggende zones waren nog ongeveer 250 tot 300 fuifnummers in de zaak aanwezig. De lokale politiezone kanton Borgloon had ernstige aanwijzingen dat er serieus gedeald en gebruikt werd in het etablissement. Drie dealers werden gearresteerd. De vondst was enorm.

Mensen die nooit wilden slapen

In 2010 opende er de luxe beddenwinkel 2 Sleep en is de ruimte nu bestemd voor mensen die beter willen slapen in plaats van voor de mensen die eind jaar negentig in het weekend althans, nooit wilden slapen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kevin Nelissen

    Katsu was mijn 2de thuis

  • David Gosset

    Thierry was een dorpsgenoot al van prille jonge leeftijd was dj Thierry al bezeten door hè vak!!!hij was een toffe gast als mens! al had ik een andere uitleg voor die muziek !!! wens hem nog veel plezier in wat hij doet.:-) groetjes david /snach/

  • Ilse Van Deuneghem

    Super leuk artikel ... en ja de Katsu en Thierry das legendarisch !!! ✌