Feest in droomfabriek van Paul Moers

Tiende brocantemarkt in ’t Skokkelpjaat

Paul Moers bij één van zijn zelfgemaakte schommelpaard.
Karolien Coenen Paul Moers bij één van zijn zelfgemaakte schommelpaard.
Zaterdag organiseert Paul Moers (64) in zijn idyllische vierkantshoeve ’t Skokkepjaat’ in het centrum van het kleine Mechelen-Bovelingen de tiende editie van de brocantemarkt, waarmee hij de voorbije zomer van start ging. Standhouders uit Vlaanderen én Wallonië mogen gratis op Pauls weiland staan. Bezoekers betalen geen inkom en kunnen voor de gelegenheid zoveel drinken als ze willen aan slechts één euro per consumptie.

Truienaar Paul Moers (64), van beroep fabrikant van originele houten tuinmeubelen, speeltuigen en tuinhuisjes, had een kwarteeuw geleden een droom. Hij wou een aangepaste locatie vinden voor zijn grote passie: het verzamelen van allerlei originele retro- en vintageobjecten, die hij bij het jarenlange afschuimen van rommel- en brocantemarkten bij elkaar had vergaard.

Schommelpaard

“Ik heb altijd met veel belangstelling teruggekeken naar de tijd van mijn voorouders”, verantwoordt Paul zijn uit de hand gelopen hobby. “Dat begint met het opkopen van kleine spulletjes die ik zelf kende van bij mijn grootouders. Je weet waar je aan begint, maar het einde is nog altijd niet in zicht. Zo kreeg ik unieke stukken in handen. Vooral speelgoed van vroeger en objecten van ons rijke religieuze erfgoed boeiden me. Ik had ook een aparte interesse voor dikwijls mooi gepolychromeerde houten paarden van vroegere kermismolens.”

Toen Pauls hobby echt uit de hand was gelopen, moest de Truienaar uitkijken naar een aangepast onderkomen voor zijn intussen duizenden objecten, waarbij ook heel wat bijzondere, exclusieve en zelfs bizarre spulletjes. Hij vond een centraal gelegen vierkantshoeve met voldoende grond in Mechelen-Bovelingen. “Hout bewerken en timmeren is mijn beroep”, vertelt Paul, “dus aanpassings- en restauratiewerken hadden voor mij geen geheimen. Ik heb de diverse stallingen, schuren en andere ruimtes in de boerderij volgestouwd met stukken uit mijn verzameling. Omdat ik zoveel schommelpaarden in mijn collectie heb, was het niet moeilijk om een naam voor mijn project te vinden. Ik heb gekozen voor de dialectnaam: ’t Skokkepjaad. Intussen kent een vrij groot publiek mijn hoeve.”

“Ik wil Mechelen-Bovelingen nog een tikkeltje meer op de kaart zetten en ik hou van mensen om me heen.”

Paul Moers

Markt

Omdat Paul Moers stilaan met pensioen gaat, concentreert hij zich meer op zijn hoeve, waarin hij enkele jaren geleden met een bescheiden horecaproject begon. Mensen die zijn collectie oude voorwerpen in het weekend wilden bekijken konden in ‘t Skokkepjaat ook iets drinken en een klein hapje naar binnen werken. “Maar ik wilde toch nog dat tikkeltje meer beleving om de mensen naar Mechelen-Bovelingen te halen”, legt Paul uit. “Daarom die zaterdagse rommel- en/of brocantemarkt. Tussen 6 uur en een stuk in de namiddag staan er enkele tientallen standhouders op de weide rond ’t Skokkepjaat. Ze komen soms van ver en ook van de overkant van de nabije taalgrens. Zaterdag zorg ik voor een live optreden van de gekende zevenkoppige Truiense coverband The Splendids. Het wordt leuk.”

Als hij volgend jaar met pensioen gaat, wil Paul zijn ’t Skokkepjaat deels inrichten als een laagdrempelig vakantiehuis. “Ik wil Mechelen-Bovelingen nog een tikkeltje meer op de kaart zetten en ik hou van mensen om me heen.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Geraar Brancaar

    Fijne kerel.