Eerste peer zonder pesticiden is een feit

NEW GREEN, BELORTA EN CARREFOUR GAAN VOOR 100% NATUURLIJKE TEELT

Supermarktketen Carrefour werkte met telers New Green aan BelOrta aan de primeur.
Foto Mine Dalemans Supermarktketen Carrefour werkte met telers New Green aan BelOrta aan de primeur.
Gisteren is de allereerste 'residuvrije' peer van België voorgesteld. Voor het eerst komt daarmee een peer in de rekken waarbij er geen pesticiden zijn gebruikt tijdens de teelt en oogst. Deze Conference is vanaf volgend weekend verkrijgbaar, enkel bij supermarktketen Carrefour.

De fruitige primeur kwam tot stand door een samenwerking tussen Carrefour en de coöperatieve telers van New Green en BelOrta. Zij benadrukken dat de vrucht 100 procent Belgisch is en volledig duurzaam werd geteeld. Bij een residuvrij proces komen er geen bewaarmiddelen en chemische stoffen zoals pesticiden aan te pas. Zelfgekweekte oorwormen verwijderen schadelijke insecticiden, torenvalken jagen knabbelende veldmuizen weg en een speciale geur wordt verspreid om te voorkomen dat fruitmotten jonge vruchten vernietigen in hun groei. Of deze peer hiermee de fruitsector opnieuw enkele vette jaren kan bezorgen is nog maar de vraag. Op de smaak is alvast niets aan te merken.

Groot risico

Vijftig hectaren peren werden geteeld, vooral rond de streek van Borgloon, maar ook een kleine hoeveelheid in West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Wallonië. Voor de fruittelers is deze onderneming alleszins een financieel waagstuk. "Op de Belgische markt is de Conference de populairste in zijn soort en door onze huidige peer volledig te vervangen door een residuvrije variant nemen we een groot risico", vertelt teler Gaston Derwael tussen de fruitbomen van 't Wijngaardhof in Gutschoven. "Daarom herleiden we tijdens het proces de klassieke teeltuitval tot een minimum en gebruiken we de kleinere vruchten voor kinderzakjes en het produceren van perensap. We smijten geen enkele peer weg."


"In België proberen we al jaren om de natuurlijke perenvariant aan de man te brengen, steeds zonder succes", zegt Wendy Bangels, commercieel verantwoordelijke bij New Green.

Ook appels

"Zo'n vijf jaar geleden vonden we met onder meer de Britse warenhuisketen Marks & Spencer een afzetmarkt in Engeland, maar daar kwam het project moeilijk van de grond. In België was het wachten tot Carrefour ons bij de mouw trok en samen met onze fruittelers in zee ging. De residuvrije peer is bijgevolg enkel te verkrijgen in deze supermarktketen."


De drie deelnemende partijen kwamen gisteren met nog een andere primeur op de proppen.


Volgende maand komt een residuarme appel op de markt en tegen 2020 moet die volledig vrij zijn van chemische bestrijdingsmiddelen. Het gaat hier om een verschillend productieproces, want deze fruitsoort is onderworpen aan een ander insectenbestand.


De residuvrije appels en peren krijgen een kwaliteitslabel en zijn onderworpen aan strenge en regelmatige controles.