Wolvenexperts zijn zeker: “Naya en haar welpen zijn gedood door jagers”

Uit foto's bleek eerder dat wolvin Naya zwanger was. Daarna verdween echter elk spoor van Naya en haar welpen. Volgens het Natuurhulpcentrum zijn daar verschillende verklaringen voor, maar de meest waarschijnlijke is dat de wolvin werd doodgeschoten.
Thomas Eerdekens Uit foto's bleek eerder dat wolvin Naya zwanger was. Daarna verdween echter elk spoor van Naya en haar welpen. Volgens het Natuurhulpcentrum zijn daar verschillende verklaringen voor, maar de meest waarschijnlijke is dat de wolvin werd doodgeschoten.
Het ziet er naar uit dat wolvin Naya en haar welpen dood zijn. Gedood door jagers, menen experts. “Of we dat kunnen bewijzen? Ze hebben het zelf aangekondigd”, zegt wolvenexpert Jan Loos. Ook directeur Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek verklaarde vandaag hetzelfde op TVL. Hubertus Vereniging Vlaanderen vindt de beschuldiging aan het adres van de jachtsector “totaal ongehoord en tendentieus”.

Sinds mei is er geen teken van leven meer in Noord-Limburg van wolvin Naya. Ze was zwanger in februari-maart en zou bevallen zijn in de loop van april. Maar sinds mei werd ze op geen enkel camerabeeld van Agentschap Natuur en Bos gezien, terwijl er nochtans vijftig camera’s op het militaire domein en omstreken hangen. “Maandenlang werd ze gezien. En wekenlang zagen we hoe August duidelijk telkens in dezelfde richting liep richting Naya om haar voedsel te brengen", vertelt Jan Loos van Welkom Wolf. “Maar voor de zomer zagen we Naya nergens meer. August verscheen wel nog in beeld, maar zijn gedrag veranderde. Hij jaagde minder, liep meerdere kanten op. Het was duidelijk dat hij niet meer voor zijn vrouwtje of welpen moest zorgen.”

Dreigtelefoons

Loos is formeel: “Aangereden? Gestorven bij de bevalling? Onmogelijk. Ik heb al telefoons gehad, voicemailberichten waarbij jagers dreigen ze te gaan doden. Ze hebben het letterlijk aangekondigd.”

“Er zou iets bij de geboorte misgegaan kunnen zijn, maar dat is heel zeldzaam”, klinkt het bij het Natuurhulpcentrum. “En dan zou de wolf verzwakken en ergens opduiken. In de praktijk is die kans dus klein. Ze zou ook slachtoffer van het verkeer kunnen zijn. Die kans is iets groter, maar Naya kent het terrein heel goed. En meestal raakt het dan wel bekend, zoals bij de vorige wolf die werd aangereden.”

Niet elke jager is een stroper, maar elke stroper is wel een jager. Er moet er maar één tussen zitten. En we weten dat er wel een paar cowboys tussen zitten

Natuurhulpcentrum

Het Natuurhulpcentrum acht de kans dan ook groot dat er inderdaad kwaad opzet in het spel is. “Vanuit bepaalde hoeken - voornamelijk de jacht - wordt open en bloot gezegd dat ze Naya willen afschieten. Niet elke jager is een stroper, maar elke stroper is wel een jager. Er moet er maar één tussen zitten. En we weten dat er wel een paar cowboys tussen zitten”, gaat het centrum verder. “De wolven hebben veel tegenstanders en daar zitten heel wat stropers tussen. Boeren met schapen hebben bijvoorbeeld minder zware taal.”

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) communiceert nog niet, maar wil dat dit weekend of ten laatste maandag wel doen. Het agentschap voert al een onderzoek sinds mei, maar heeft geen bewijzen van een concrete doodsoorzaak. 

Wolvin Naya.
Instituut voor Natuur en Bosonderzoek Wolvin Naya.

“Niks over horen vertellen”

We legden ons oor te luister binnen de jachtwereld, waar ze beweren van niets te weten. “Ik heb daar niets over horen vertellen”, reageert een jager anoniem. “Zoiets hou je niet stil. We denken dat ze gestorven is in de bevalling. Naya groeide niet op in het wild en typisch aan dat soort dieren is dat hun bekken te smal zijn. Bij koeien die zijn grootgebracht in gevangenschap is dat ook zo.” Volgens jagers kan ze ook aangereden zijn en later in het bos zijn gestorven. Loos gelooft er niets van en weet dat er de afgelopen maanden ook veel jachtmisdrijven zijn gebeurd. “Jagers werden betrapt in het bos met vleeshaken met aas aan. Bedoeld om een wolf te lokken, zodat ze er dan in hangen. Die dingen weten we uit betrouwbare bron.” 

Dit is pure verdachtmaking en een poging om een hele sector zwart te maken

Hubertus Vereniging Vlaanderen

Jagers boos

Hubertus Vereniging Vlaanderen, de belangenbehartiger van de jachtsector, vindt de uitspraken van Sil Janssen en Jan Loos “tendentieus en totaal ongehoord in dit stadium van het verhaal”. “Dit is pure verdachtmaking en een poging om een hele sector zwart te maken, zonder dat ze over de nodige materiële bewijzen beschikken. Hebben ze restanten gezien? Weten ze de naam van de zogenaamde dader? Als ze die hebben, moeten ze dat als strafrechtelijk feit melden en de resultaten van een mogelijk onderzoek afwachten. Jagers hebben van het begin meegewerkt met het Agentschap voor Natuur en Bos, wat begeleiding van de wolf in Vlaanderen betreft. De vereniging benadrukte keer op keer in haar communicatie het unieke en beschermde statuut van het dier en zat samen aan tafel met de overheid voor het opstellen van een Wolvenplan. Dat zijn de feiten. Al de rest zijn roddels en loze beschuldigingen. Dit is speculatie met een duidelijk doel: jagers verdacht maken.”

Bekijk ook: Wolvin Naya wordt vermist

Bekijk ook: “Naya de wolf is zwanger en gaat binnenkort bevallen”
141 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Annelies Verbesselt

  Hoezo de wolf heeft hier geen plaats ? En hoe zou DAT komen ? Ware het niet beter subsidies te geven ter bescherming van de wolf i.p.v. aan de boeren voor hun kudde ? Vroeger werd die beschermd door schaapherders en herdershonden. Misschien terug in harmonie leren leven met de natuur ? Of is het zoals met het klimaat en het milieu ? Back to nature

 • Lucien Mertens

  Als er geen kadavers zijn hebben ze toch helemaal geen bewijzen. Tot nader order blijven dit dus inderdaad verdachtmakingen...heel gemakkelijk in dit land.

 • Paul Philippaerts

  Gelukkig is dit radeloze verhaal op een sisser uitgelopen. Ik denk dat die wolf meer verstand in zijn staart had, dan veel limburgse "natuurliefhebbers" die honderden schapen laten liquideren en dat puur natuur vinden. Gelukkig is er geen kind ver"ongelukt". Maar als dit de natuurliefhebbers kan troosten, binnen de korste keren komen hier olifanten en leeuwen en giraffen aan want de temperatuur stijgt hier naar topische situaties

 • Patrick Verbelen

  Wolven zijn dan misschien nuttig in sommige streken om het evenwicht in het wildbestand te bewaren. Maar toch niet in België, hier moeten ze wel schapen doden bij gebrek aan wilde dieren, buiten everzwijnen en daar gaat 1 wolf zich niet aan wagen. Is het dan te verantwoorden, tientallen schapen dood voor ééne stomme wolf, die we hier dan nog kunstmatig in leven houden met schapen.

 • Bart Vrancken

  Is er ook niet de mogelijkheid dat ze gestorven is tijdens of na dat ze haar welpen ter wereld bracht ? En wat met August ? Leeft die nog ?