Wildwaarschuwingssysteem kondigt overstekende everzwijnen aan

Ministers Van den Heuvel en Weyts starten samen met burgemeester Jan Dalemans het systeem
Mine Dalemans Ministers Van den Heuvel en Weyts starten samen met burgemeester Jan Dalemans het systeem
Vandaag werd het wildwaarschuwingssysteem op de Kamperbaan (N73) in Hechtel officieel in gebruik genomen. Het betreft een nationale primeur die als proefproject voor heel Vlaanderen dient.

In 2015 werd de Kamperbaan (N73) als meest geschikte locatie aangeduid. De Vlaamse overheid heeft de voorbije maanden het eerste Vlaamse wildwaarschuwingssysteem geïnstalleerd langs deze Kamperbaan in Hechtel-Eksel. Dit systeem zal weggebruikers ter hoogte van twee oversteekpunten via dynamische verkeersborden waarschuwen voor overstekend wild. Slimme sensoren geven immers een signaal wanneer een dier in aantocht is. De maatregel moet verkeersongevallen met wild vermijden, zonder het leefgebied van de wilde dieren te versnipperen of begrenzen.

Op de Kamperbaan rijdt 85 procent van de mensen overdag niet sneller dan 94 km/uur en ’s nachts niet sneller dan 110 km/uur. Per dag passeren er 6.500 voertuigen. Dankzij het systeem weten chauffeurs wanneer ze risico lopen om frontaal op een wild dier te rijden met alle gevolgen vandien. De eerste oversteekplaats bevindt zich in het oostelijke gedeelte van de Kamperbaan, aan de kant van Hechtel, waar het bos overgaat in open heideterrein. De tweede oversteekplaats is er nabij het hekwerk van de militaire basis aan de kant van Leopoldsburg. Beide locaties zijn gekend als frequent gebruikte migratieroutes voor allerlei wilde dieren.

Mine Dalemans

“De groei van de everzwijnenpopulatie is de laatste jaren onrustwekkend gegroeid, dit systeem komt juist op tijd”, vertelt burgemeester van Hechtel-Eksel Jan Dalemans (Open Vld). In drie jaar tijd verdriedubbelde het aantal ongevallen met everzwijnen. Naast everzwijnen beschermt het systeem ook reeën, vossen en natuurlijk de twee gekende wolven in Bosland.

Mine Dalemans

Met dit proefproject bundelen het Agentschap Wegen en Verkeer, Natuur en Bos en het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid de krachten in Bosland. Concreet gaat het om 7.825 meter aan wildrasters, negen wildroosters, twaalf poorten en twintig wildinsprongen. Zeventig Hechtelse schoolkinderen lieten zich voor de gelegenheid schminken en fleurden de officiële opening ter hoogte van Aeroclub Sanicole wat op.

Levensreddend

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) is overtuigd dat de dieren veilig de overkant zullen bereiken. Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) noemt het systeem “levensreddend voor mens en dier”. “We hebben een planmatige aanpak nodig om het aantal aanrijdingen te doen dalen. We zetten daarbij in op technologie zoals dit wildwaarschuwingssysteem.”

Na een jaar volgt de eerste evaluatie van het systeem.

Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • marc van de poel

    Heel fijn, allemaal. Maar men zou beter de oversteekplaatsen voor mensen, (lees:zebrapaden), beter beveiligen en verlichten.