Politiezone opent jacht op 'joyriders'

HEEL WAT BANDENSPOREN OP KONINGIN ASTRIDPLEIN DOOR AGRESSIEF RIJGEDRAG

Aan uitbater van Caffee Lathee Louis Dewingaerden (59) werd ook gevraagd om het Koningin Astridplein mee in de gaten te houden.
Mine Dalemans Aan uitbater van Caffee Lathee Louis Dewingaerden (59) werd ook gevraagd om het Koningin Astridplein mee in de gaten te houden.
De afgelopen jaren zorgden joyriders in de politiezone Kempenland voor een flinke dosis overlast. In 2016 waren er 165 meldingen van onverantwoord rijgedrag. Daarom start de lokale politie met een project om het probleem aan te pakken. "De overlast vindt ook plaats in gebieden waar veel mensen wonen", stelt aspirant-hoofdinspecteur Kristof Neyens.

De joyriders, ook wel bekend onder de naam 'straatracers', halen aan hoge snelheden allerlei halsbrekende en levensgevaarlijke manoeuvres uit.


"Het gaat echt om asociaal rijgedrag. Ze trekken de handrem op, doen straatraces, laten bandensporen achter en maken veel lawaai. Dat heeft een grote maatschappelijke invloed. De burger heeft hier last van en dus moeten we op zoek naar een adequate oplossing", stelt Neyens.


In juli verschenen er al tachtig paaltjes en enkele rubberen strips op het Koningin Astridplein om een einde te maken aan de gierende banden. "Daarvoor was dit echt wel een probleem. 's Nachts kwamen de joyriders dan op het plein en hun stunt- en vliegwerk leverden heel wat bandensporen op de klinkers op. Bovendien maakten ze ook lawaai en kwamen ze soms met een vijftal auto's samen om te werk te gaan", vertelt Louis Dewingaerden (59), uitbater van Caffee Lathee, dat aan het plein ligt. Aan hem werd ook gevraagd om het plein in de gaten te houden. Ook een andere buurtbewoner stelt vast dat het probleem voor de paaltjes niet meer leefbaar was: "Mensen werden 's nachts wakker van al dat geluid, dit plein was echt het speelterrein voor joyriders." Gelukkig lijken de maatregelen te hebben geholpen. "Sindsdien is er nauwelijks nog hinder, men heeft ons dus goed geholpen. Sporadisch is er wel nog eens een auto die het nodig vindt om vanuit stilstand op te trekken op het stuk rechtdoor. Die haalt dan snelheden tot 120 kilometer per uur", legt Dewingaerden uit.

In Leopoldsburg werden al flexibele paaltjes aangebracht tegen joyrijden.
Mine Dalemans In Leopoldsburg werden al flexibele paaltjes aangebracht tegen joyrijden.

Gesprekken

De overlast aan het Koningin Astridplein mag dan wel opgelost zijn, maar het probleem lijkt zich te verplaatsen. In 2017 waren er tot dusver ook al zeventien meldingen van overlast door joyriders. "Populaire plaatsen zijn het Rode Kruisplein in Hechtel of de parking van Snow Valley in Peer", geeft Eric Cenens, commissaris van politiezone Kempenland aan. "De joyriders gaan trouwens tactisch te werk. Zo doken ze op wanneer er een aflossing van de politieploegen was. Daar werd intussen reeds op ingespeeld door voor een overlapping van de dienst te zorgen", gaat Neyens verder.

Mine Dalemans

Zware straffen

De politie heeft zich tot hiertoe bezig gehouden met preventie door mensen te ontmoedigen om als straatracer de baan op te gaan. "Zo waren er bijvoorbeeld gesprekken met enkele al gekende joyriders. Die werden uitgenodigd bij de burgemeester en krijgen nu de kans hun illegale activiteiten te staken voordat er slachtoffers vallen of voordat de politie zware boetes gaat uitdelen", aldus Cenens. Nu is het tijd voor actie. Vanaf 1 maart zal de politie gerichte controles uitvoeren, anonieme patrouilles op pad sturen en de daders proberen op heterdaad te betrappen. "De joyriders trokken vaak op de vlucht bij aankomst van de politie, maar nu willen we hen een stapje voor zijn", oppert Cenens.


De straffen voor joyriders zullen niet mals zijn. "Het gaat zelfs zover dat we voertuigen die overtredingen maken enkele uren aan de kant zullen zetten met een wielklem. Ze zijn hun wagen dus kwijt als ze zich niet aanpassen. De pv's zullen we overmaken aan het parket en daar zal men dan de gepaste maatregel hanteren", klinkt het bij Neyens. Tijdens de weken voor de politie in actie treedt, zal er via verschillende kanalen over de campagne worden gecommuniceerd. Een verwittigde bestuurder is zichzelf dubbel waard. Wie melding wil maken van joyriders of gevaarlijk rijgedrag, kan terecht bij de politie op telefoonnummer 011/399 299 of via het emailadres info@politiekempenland.be. Ook anonieme meldingen zullen worden aanvaard en behandeld.