Onderzoek naar dood Naya versnelling hoger: onderzoeksrechter neemt zaak in handen

Wolvin Naya werd sinds afgelopen zomer niet meer gezien.
Natuurpunt Wolvin Naya werd sinds afgelopen zomer niet meer gezien.
Er lijkt een stevige versnelling gekomen te zijn in het onderzoek naar de dood van wolvin Naya. Sinds vorige week is een onderzoeksrechter aangeduid om zich over de zaak te buigen. Eerder was niet eens sprake van een effectief onderzoek naar de moord op Naya. Wél naar de jachtinbreuken in de omgeving van haar nest. 

Het laatste beeld van wolvin Naya dateert al van voor de zomer. Toen was ze duidelijk drachtig. Maar plots verdween ze van de radar. Omdat er zelfs met de inzet van drones geen sporen gevonden werden, ging het Agentschap Natuur en Bos ervan uit dat ze “kwaadwillig om het leven werd gebracht”. 

Meteen werd gekeken naar de jachtgemeenschap, die in een reactie fel van zich afbeet. Intussen beroerde het verhaal van Naya ook steeds meer de publieke opinie, die wou weten waar onze eerste wolf in honderd jaar gebleven was. Vogelbescherming Vlaanderen, Animal Rights en het Natuurhulpcentrum loofden een beloning van 10.000 euro uit voor een gouden tip. Dat bedrag werd later door een anonieme ondernemer opgetrokken tot 30.000 euro.

Jachtinbreuken

Het is nu vzw Vogelbescherming Vlaanderen die officieel een klacht indient en zich burgerlijke partij stelt. “Daardoor wordt nu een onderzoeksrechter aangesteld die het onderzoek in goede banen moet leiden", klinkt het bij het parket.

Hoe het met het onderzoek gesteld was, bleef een tijdlang onduidelijk. Er werd wel degelijk gekeken naar ‘inbreuken op de jachtwetgeving’, maar Naya zelf was naar verluidt geen prioriteit voor het parket. Officieel klonk het dat de jachtinbreuken in de omgeving wél werden onderzocht, en dat er op die manier mogelijk een link kon worden gelegd met de wolf. “Maar een concreet onderzoek naar de 'moord’ op Naya was er tot vorige maand niet", klinkt het bij gerechtelijke bronnen.

In praktijk werd wel onderzoek gedaan naar het ‘oriënteren’ van de bewuste jachtinbreuken. Of die inbreuken ook maar enige link hebben met de wolf, is nu de vraag. 
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antonio Rinaldi

  Nu gaat het zeker de doofpot in.

 • Eric Grosemans

  Een beschermd dier afknallen is ook een misdrijf. Goed dat hier achter gezocht wordt.

 • Nico De Smet

  Hopelijk vinden ze vlug de moordenaar en krijgt die een ferme straf!

 • vanaeken jokke

  Voor misdadigers op te sporen zijn er in dit land geen prioriteit de wolf is belangrijker.

 • Alfons LABIE

  Gelukkig hebben onze onderzoeksrechters hier tijd voor aangezien er geen criminaliteit, granaataanslagen, schietpartijen, terrorisme dreiging, moorden op mensen enz gebeuren in ons paradijs