Laatste beelden van drachtige Naya vrijgegeven

Naya op één van de laatste beelden die van het dier werden gemaakt.
INBO Naya op één van de laatste beelden die van het dier werden gemaakt.
Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek heeft één van de laatste beelden van Naya vrijgegeven. Het gaat om beelden gemaakt in april waar ze duidelijk drachtig is.

Het INBO heeft beelden vrijgegeven waarop Naya duidelijk te zien is in april. In die periode veranderde ze van terreingebruik, ze plooide deels terug op haar eigen territorium. “Naya verscheen voor het laatst drachtig op camera op 10 mei, samen met August”, vertellen ze bij INBO. “Aanvankelijk verliep alles zoals verwacht: de eerste vier weken na de geboorte blijft de wolvin namelijk dicht bij de jongen in een klein leefgebied.”

In het territorium van August en Naya zijn er voldoende grote zones die voor mensen ontoegankelijke zijn, waar wolven de eerste weken na de geboorte een onopgemerkt leven kunnen leiden. “Het was dan ook volkomen volgens de verwachting dat we de eerste weken na 10 mei Naya niet meer registreerden op onze camera’s. Die stonden opgesteld langs veel gebruikte wolvenroutes, hoofdzakelijk op onverharde wegen.”

“Op 20 en 31 mei konden we transport van prooien vaststellen door August. In dit geval ging het om kleinere prooien of stukken van prooien die in de muil werden getransporteerd. Het voedsel dat door het mannetje aan het wijfje en later door beide ouders aan de jongen wordt gevoederd, wordt in de maag getransporteerd en uitgebraakt bij het nest. Hierdoor wordt vermeden dat de aandacht wordt getrokken van andere dieren, die mogelijk een gevaar kunnen betekenen voor de jongen.”

Vierde wolf

Vandaag raakte ook bekend dat Limburg dit jaar met zékerheid een vierde wolf over de vloer heeft gehad. Dat bevestigt het Instituut voor Natuur en Bosonderhoud (INBO) na de analyse van uitwerpselen, gevonden in Lanaken.

Lees ook: “We zagen Naya zo vaak spelen, waarom zouden wij haar plots afschieten?”: jagers van jachtgebied waar wolven leven, reageren
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Verbrugge

  Jagers zouden er goed aan doen om hun stal uit te metsen. Dat er veralgemeend wordt is een feit maar dat kan niet anders. Als alle jagers zich correct zouden gedragen zouden we niet moeten veralgemenen. Mijn kat een oog verloren door lood in haar oog. De hond van de buren, waar ik voor zorgde tijdens hun vakantie, vergiftigd. Wie een huisdier heeft weet wat zo'n beest betekent voor het gezin.

 • Johan Hendrickx

  Wat een gedoe allemaal voor enkele wolven wetende dat er dagelijks mensen zijn die de eindjes niet aan mekaar geknoopt krijgen..

 • edwig Impen

  net zoals sommige jagers graag een leeuw, olifant, neushorn schieten zal er wel altijd iemand zijn die het "plezier" wilt hebben van een wolf geschoten te hebben. Vraag is of iemand die dat doet dat ook kan zwijgen, de drang om op zijn geweldige daad te stoefen zal wl groot zijn, veronderstel ik.

 • tony decabooter

  @ Dirk er bestaan mensen die meer schade aan richten met hun tong dan jagers met een wapen, geen bewijzen dus niets aan de hand,!!!

 • marcel lecomte

  Er was toch GPS tracking, data hier over is op te vragen. Geen bewijzen? Er zijn jagers en er zijn jagers. Wie controleerd dit? Niet moeilijk om is een maand film materiaal bijeen te krijgen. Zou nog verbazen wie waar en wanneer er gejaagd wordt en voor al waar op.