Het groenste kapsalon van Limburg: “We gebruiken alleen natuurlijke producten”

Claudia en Peter in hun kapperszaak.
Karolien Coenen Claudia en Peter in hun kapperszaak.
Kapsalon ‘La Gare du Haar’ is wellicht het groenste in onze provincie. Niet dat iedereen er met groene lokken terug naar buiten wandelt, maar wel op het vlak van milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. “Het geheim zit in de details”, vertellen zaakvoerders Peter en Claudia.

Vroeger vond je het kapsalon terug in een huurpand in het centrum van Eksel. Nu zijn ze wat verderop in de Stationsstraat gevestigd. Uiteraard liggen er zonnepanelen op het dak en heeft de hele winkel groene details om de boodschap te onderstrepen. 

“Het gebruik van natuurlijke producten past bij deze tijdsgeest”, vertelt Claudia. “Fabrikanten gingen de laatste jaren vooral op zoek naar chemische of synthetische toevoegingen om productiekosten te doen dalen en producten overbodig op te smukken. Sommige stoffen zijn echter allergieveroorzakers, kankerverwekkend of hormoonverstoorders. Ook de luchtwegen reageerden bij sommigen slecht op deze trend. Men is daar eigenlijk te ver in gegaan. Ook ik had daar wat moeite mee, waardoor we terug schakelden naar producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Zo is het groene verhaal ontstaan.”

De shampooflesjes waaruit een boom groeit.
Karolien Coenen De shampooflesjes waaruit een boom groeit.

Taiwaanse touch 

Terwijl Claudia in het kapsalon staat, werkt Peter achter de schermen. Hij zorgde ervoor dat de zaak ging samenwerken met het haarverzorgingsproduct O’right, afkomstig uit Taiwan. Dit merk zet zwaar in op natuurlijke ingrediënten en een productie op dier- en milieuvriendelijke wijze. 

“Ideaal voor ons verhaal want zij werken juist zonder die extraatjes en toevoegingen, het plaatje klopt dus”, zegt Peter. “Dat is geen merk dat je zomaar in de winkel vindt en veel klanten, ook buiten Eksel, vonden sindsdien de weg naar onze winkel.”

De natuur is prominent aanwezig in het kapsalon.
Karolien Coenen De natuur is prominent aanwezig in het kapsalon.

Bij ‘La Gare du Haar’ vind je tegenwoordig twee uitschieters in het gamma. Ten eerste worden bepaalde shampooflesjes gemaakt van bio-afval waardoor deze volledig en ecologisch vergaan. Bij deze flesjes zit een zaadje verwerkt, waardoor uit een leeg flesje letterlijk een boom groeit. Hetzelfde concept vind je ook terug bij een aantal doosjes.

De koffiebonen waarvan shampoo wordt gemaakt
Karolien Coenen De koffiebonen waarvan shampoo wordt gemaakt

Shampoo van koffiebonen

Ten tweede wordt een type shampoo zelf onttrokken van koffiegruis en wordt hieraan een extract van de koffieboon toegevoegd. Behalve natuurvriendelijk, zorgt de toevoeging van cafeïne ook voor stevig haar. Opgeteld spreekt men dus van de groenste shampoo ter wereld. “Maar ons gamma is veel breder dan deze producten alleen", benadrukt Peter. Ook bij andere producten in het kapsalon zie je potjes met deksels van bamboe. De winkel wil in alle details tonen dat er milieubewust gewerkt wordt.” 

“We proberen zo ons steentje bij te dragen aan een problematiek die steeds meer gaat leven bij de mensen. Wekelijks komt men voor het klimaat op straat, wij willen hiermee tonen: dit bestaat dus ook”, besluit het koppel.

Hier vind je alle info over de zaak.

Veel producten, maar allemaal duurzaam.
Karolien Coenen Veel producten, maar allemaal duurzaam.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.