Ekselse (42) is wereldkampioen Backgammon bij de ‘Beginners’

Sonja Custers leerde het spel kennen via haar vriend

Sonja (rechts) aan het begin van de finale.
RV Sonja (rechts) aan het begin van de finale.
Wie een doos met “100 spellen” koopt, botst vaak op een backgammonbord. Weinigen in ons land weten hoe het spel te spelen. Dat geldt niet voor Sonja Custers (42), afkomstig uit Eksel. Zij werd deze zomer als beginnende speler wereldkampioen in een spel dat al eeuwen oud is.

Sonja groeide op in Eksel en bleef na haar studentenjaren hangen in het Leuvense. Daar leerde ze Backgammon acht jaar geleden kennen via haar vriend. “Hij leerde me de basisregels en daarmee kan je het spel al vlot spelen. Op een vriendschappelijk tornooitje in Leuven speelde ik twee jaar geleden tegen Michel Lamote, één van de beste spelers van ons land. Ik gaf mezelf geen kans, maar won toch de match. We geraakten aan de praat en toen in 2017 het eerste Belgische tornooi ‘Double Consultation’ werd georganiseerd, vroeg de sympathieke topper aan mij of we samen het dubbelspel zouden spelen.”

In twee jaar tijd leerde Sonja veel van Lamote. “Er is veel meer dan louter de basisregels die ik tot dan kende. Er komt veel kansberekening bij kijken, maar ook de inschatting van de tegenspeler is niet onbelangrijk. Je moet kortom met heel veel rekening houden. Elke zet is een afweging van mogelijkheden. Het is een denkspel pur sang, maar de dobbelstenen brengen ook een geluksfactor in de game.”

Zo ziet het spelbord eruit.
Gratis Zo ziet het spelbord eruit.

Je moet met heel veel rekening houden!

Sonja Custers

Deze zomer besloot Sonja om voor de uitdaging te gaan en trok ze samen met haar vriend naar Monaco om zich bij de beginners (derde divisie) in te schrijven voor het wereldkampioenschap. Een tornooi dat ze pardoes won. Michel Lamote schreef voor 'Belgium Backgammon Federation vzw' het wedstrijdverslag. "Vier opeenvolgende overwinningen in negenpuntenwedstrijden en een elfpuntenfinale leverden haar de titel op. De finale tegen een Russische was een spannende wedstrijd. Sonja kwam terug na een 0-6-achterstand en het werd 9-9. In een "double-match-point"-spelletje kon ze het hoofd koel houden en won ze na een speling van het lot. Deze titel is - ondanks een klein deelnemersveld - prestigieus en moet Sonja helpen om haar niveau te verbeteren. Een 'beginner' is ze nu niet meer, dus zal ze onze kleuren moeten verdedigen op een hoger niveau. Nog steeds knap na amper een paar jaar ervaring!", zo klinkt het op bgfed.be.

“Ik had nooit gedacht die overwinning binnen te halen”, geeft Sonja toe. "Ik speelde mijn finale trouwens tegen een andere vrouw. Hoe hoger het niveau - en dat zeg ik niet graag - hoe meer mannen je ziet verschijnen. Bij de ‘champions’ (eerste divisie) won echter de Japanse Akiko Yazawa. Ik vond het zalig te zien dat te midden van zoveel mannen de vrouwen met de eerste plaats gingen lopen, want ook in de tweede divisie won een vrouw de finale. Voor het eerst in 43 jaar wereldkampioenschappen behaalden de vrouwen zo drie op drie." Dankzij Sonja werd 'backgammon' zo weer een beetje bekender.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.