Eigen inwoners zijn er niet bij gebaat

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN HECHTEL-EKSEL

Nu komen er wel heel wat natuurliefhebbers naar Bosland, maar daar profiteren maar weinig ondernemers van.
Mine Dalemans Nu komen er wel heel wat natuurliefhebbers naar Bosland, maar daar profiteren maar weinig ondernemers van.
Bosland is een succesverhaal geworden en 'Fietsen tussen de bomen' zal de gemeente nog meer op de kaart zetten. Nu komen er al heel wat natuurliefhebbers naar Bosland, maar de eigen inwoners hebben hier weinig baat bij. Op welke manier moet Bosland verder worden uitgebouwd?

"Ik vind niet dat de eigen inwoners weinig baat hebben bij alle inspanningen", vertelt Raf Truyens (CD&V), die zes jaar lang als schepen van Bosland fungeerde. "Toerisme is een belangrijke economische sector in Limburg. Hechtel-Eksel neemt daar nu ook zijn deel van. De aantrek van dagjestoeristen zwengelt de plaatselijke economie aan, voornamelijk de horeca. Ook de verblijfssector noteert sterke cijfers en groeit aan."


Burgemeester Jan Dalemans (HE) sluit zich daarbij aan. "Bosland zet onze gemeente op de kaart en door onze groene troeven kennen ze ons nu ook in Hasselt en Brussel, met meer middelen voor de gemeente. VTM draaide hier zelfs een serie. Kinderen uit onze gemeente leren hier hoe de natuur in elkaar steekt, jeugdverenigingen komen hier ravotten en sportievelingen sporten er. Bosland maakt van onze inwoners toeristen in eigen dorp."


Volgens Marc De Pachter (Helemaal Hexel) hebben inwoners niet het gevoel dat er veel beweegt. "Er is ook de kritiek dat de projecten zwaar gesubsidieerd worden, maar ook nog een grote investering van de gemeente vragen. Als de toerist al in onze gemeente komt, is hij ook redelijk snel weer weg vanwege gebrek aan horeca en overnachtingsplaatsen." (BVDH)