Dreigberichten voor wolvin Naya: “Als het moet, treffen wij als jagers zelf maatregelen. We zijn het kots-kotsbeu”

Wolvin Naya
Natuurpunt Wolvin Naya
“Als de zaak niet opgelost wordt, dan treffen wij als jagers zelf maatregelen. We zijn de zaken kots-kotsbeu.” Zo klinkt het in een voicemailbericht aan het adres van Welkom Wolf, waar onze redactie de hand op kon leggen. Volgens die laatste vereniging kregen ze zo al meerdere dreigberichten. De verdwijning van wolvin Naya is volgens hen dan ook het werk van jagers, een wijzende vinger die de Hubertus Vereniging Vlaanderen niet zomaar pikt.

De verdwijning van Naya en haar welpen verhit dezer dagen de gemoederen in Noord-Limburg. Nadat Sil Janssen van Natuurhulpcentrum Opglabbeek al het vermoeden uitsprak dat ze doodgeschoten werd door jagers, volgt nu ook Welkom Wolf. Die vereniging beweert dat zowel de brievenbus als voicemail overloopt van de dreigberichten, afkomstig van jagers.

Onze redactie kon de hand leggen op zo’n dreigbericht, dat als volgt gaat: ‘Goeiemorgen, het is om te melden: we hebben weer problemen gehad met de wolf. We hebben daar beelden van en alles. Als de zaak niet opgelost wordt, dan gaan wij als jagers de maatregelen zelf treffen. Begrijp goed wat we zeggen. We treffen zelf maatregelen. We zijn de zaken kots-kotsbeu.’

Pas volgende week volgt een officiële communicatie van het Agentschap Natuur en Bos (ANB), maar voor Landschap vzw, de vereniging achter Welkom Wolf, is het duidelijk. Naya is dood, net als haar welpen. En de vinger, die wijst naar de jagers. “We kunnen alvast uitsluiten dat Naya gestorven is tijdens de bevalling”, klinkt het. “Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) stelde in mei vast dat wolf August steevast met prooien in dezelfde richting liep. Voorspelbaar gedrag wanneer de wolvin zich teruggetrokken heeft om te bevallen. En August zou niet wekenlang met prooien in dezelfde richting lopen als er geen welpen waren.”

Niet verongelukt of vergiftigd 

Ook de piste dat Naya zou verongelukt zijn in het verkeer wordt uitgesloten. “Een hoogzwangere wolf trekt zich terug in een klein, rustig gebied zonder wegen. Als er één periode is waarin het quasi onmogelijk is dat Naya verongelukt zou zijn in het verkeer, dan is het net de periode waarin ze verdwenen is.” De theorie dat Naya zou vergiftigd zijn, wordt ook gemakkelijk uitgewist. “Dan zou je August zo ver moeten krijgen om vergiftigd lokaas tot bij Naya te dragen zonder er zelf van te eten.”

Volgens de vzw is Naya dus doodgeschoten. “Meer dan waarschijnlijk door een jager die mét vergunning van het Agentschap voor Natuur en Bos op zak toestemming had om onbeperkt het territorium van de wolven te betreden. Zij kunnen in de rustgebieden hun ding doen en er hoeft maar één jager te zijn die zich niet kan bedwingen bij het zien van de wolf.” De vzw wijst ook met een beschuldigende vinger richting overheid, omdat de wolven niet voldoende beschermd zouden zijn geweest.

Bewijzen

Geert Van den Bosch van Hubertus Vereniging Vlaanderen hekelt intussen de manier waarop de jagerij zwart wordt gemaakt en vraagt om materiële bewijzen te leveren. “Jagers hebben van in het begin al actief en constructief meegewerkt met het Agentschap voor Natuur en Bos wat monitoring en begeleiding van de wolf in Vlaanderen betreft. De vereniging benadrukte keer op keer in haar communicatie het unieke en beschermde statuut van het dier en zat samen aan tafel met de overheid voor het opstellen van een Wolvenplan. Dat zijn de feiten. Al de rest zijn roddels en loze beschuldigingen.” 
104 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kenny Durinck

  #stopdejachtinvlaanderen Tijd dat er eens met de vuisten op tafel geklopt wordt! STOP DE JACHT! ( met uitzondering van bestrijding )

 • Peggie Van Audenhove

  Voor al hen die menen dat de wolf hier niet thuishoort;in de middeleeuwen maakte de wolf deel uit van de inheemse dieren hier en at hij wild.Toen het platteland intensief geëxploiteerd werd door landbouwers en de jagende adel al het wild afknalde bleef er niet genoeg te eten voor de wolf en richtte die zich op de veestapel.Daarom is hij door de mens uitgemoord en verjaagd uit zijn habitat.Alweer de schuld van de mens dus.Ooit sterft de mens uit en blijven enkel dieren over.Oh happy day.

 • MYRTHE PASS

  Ik wil gewoonweg geen jagers in mijn leven en op aarde. Ze vernietigen ander mooi leven en denken zich boven de natuur te kunnen stellen. Mensen, die gevoelloos een weerloos dier doden, kunnen zich onmogelijk inleven in andere mensen en hen graag hebben. Men had NOOIT DE COÖRDINATEN van de wolvin mogen doorgeven via de media. Hoe minder mensen hiervan op de hoogte waren, hoe beter! Geef wolvin Naya nog niet op. Het is ook erg voor de welpjes en August zijn gezinnetje.

 • francois dierickx

  Opsluiten die jagers en hun wapens voorgoed afpakken

 • Ben Detrez

  Dagelijks worden muizen en vogels gedood door katten, worden kippen gedood door fretten en vossen, duiven door roofvogels. Moeten wij dan al die dieren beginnen afknallen. Dat is gewoon de natuur hoe wreed het ook is. Maar als een wolf een schaap dood staat heel het land op zijn kop. En voor diegenen hieronder die nog in Roodkapje geloven wolven eten geen mensen.