Dertiger verliest rijbewijs na speekseltest, terwijl ziekenhuis bewijst dat hij geen drugs gebruikte: “Kerstavond vieren bij de ouders zal nu niet meer gaan”

Caroline, Stevie en hun twee kinderen.
Repro BVDH Caroline, Stevie en hun twee kinderen.
Een koppel uit Hechtel is furieus nu het tijdens de feestdagen plots zonder rijbewijs zit. Stevie Leuci (30) kreeg zondagavond een rijverbod van vijftien dagen na een positieve speekseltest. Overtuigd van zijn onschuld trok hij meteen naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt voor een bloedafname. Uit het toxicologisch rapport bleek dat hij geen drugs had gebruikt. “Via onze advocaat vernamen we dat we het rijbewijs niet zullen terugkrijgen”, vertelt hij samen met zijn partner Caroline. 

Het was al de tweede keer dat Stevie een dergelijke gebeurtenis meemaakt. “Ik gebruik helemaal geen drugs”, zucht hij. “Misschien word ik geviseerd omdat ik er met enkele tatoeages wat ruwer uitzie?” In ieder geval werd zijn rijbewijs zondagavond wel degelijk in beslag genomen. Pas op 6 januari, na alle feestelijkheden, zou hij dit terug kunnen bekomen. “We wisten dat we onschuldig waren, dus wilden we het bewijs in het ziekenhuis op papier zien.” En zo geschiedde.

De test van het ziekenhuis bewijst: Stevie nam geen drugs
RV De test van het ziekenhuis bewijst: Stevie nam geen drugs

Foutenmarge bevestigd

Bij politiezone LRH, dat te speekseltest uitvoerde, bevestigt men dat er een foutenmarge kan zijn bij speekseltesten. “We begrijpen dat dit voor de betreffende bestuurders heel vervelend is, maar we zijn verplicht om de voorgeschreven procedure te volgen waarbij we bij de bestuurders een speekseltest afnemen en daarna een speekselanalyse. Deze analyse gaat vervolgens naar het labo voor verder onderzoek. Als de speekseltest in de eerste plaats positief blijkt te zijn, zijn wij genoodzaakt om de bestuurder zijn rijbewijs met onmiddellijke inning in te trekken voor 15 dagen. Enkel het parket kan beslissen om het rijbewijs van de bestuurder terug te geven aan de hand van de resultaten van het labo.” 

Geen feestdagen? 

Het is nooit handig om zonder rijbewijs te zitten en tijdens de feestdagen maakt dat alles nog extra moeilijk. “Onze ouders komen uit Oudsbergen en Bree, terwijl wij van Hechtel komen. Normaal is het de traditie om op kerstavond bij de ouders van Stevie te gaan eten en op kerstdag bij mijn ouders, maar dat is nu niet mogelijk. En op Oudejaarsavond wilden we naar Winterland gaan, wat nu ook niet gaat”, vertelt Caroline.

Extra vervelend is dat Stevie deze week proefwerk zou mogen gaan doen bij een bedrijf. “Hij zou er moeten helpen met het afleveren van kranten aan de nodige dagbladhandelaars. Het was eindelijk een kans op werk”, geeft Caroline nog mee. “Vier jaar geleden viel hij als dakwerker van een dak bij een arbeidsongeval. Hij kreeg lange tijd een uitkering en moest vier keer geopereerd worden aan zijn pols. Helaas bleek hij niet meer te kunnen werken als dakwerker.” 

Volgens hun advocaat zal de dienst Verkeer het rijbewijs niet eerder inleveren. Het parket van Limburg laat weten dat het de analyse door het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) afwacht. 
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • james Verlinden

  Een tattoo en/of een pet? Garantie prijs voor een grondige(re) controle. En dan durven zeggen dat men objectief is. Humor.

 • Joris De Crom

  Joris De Crom Als men medicatie moet nemen, waar men wel mee mag rijden, en de speekseltest is daardoor poditief wat dan. Ja er zijn er die niet naar de geest van de wet gaan, maar naar de lettertjes. Als je deze moet volgen moet je al een expert technieker voertuigen zijn, en alle contoles uit voeren ja 1 h bezig.

 • Victor OOMS

  Dus weer een bewijs dat men gestraft wordt zonder in fout te zijn. Hoe is dat toch mogelijk? Puur willekeur, zelfs de politie weigert het bewijs van onschuld, waar zijn we dan mee bezig?

 • Ludwig Vanden Boer

  Wel raar dat ze hem telkens 'verkiezen' om getest te worden. Ik rijdt al 40 jaar met de wagen en heb nog nooit een test ondergaan. Het op het document leesbare geneesmiddel behoort tot de benzodiazepinen en beïnvloed de rijvaardigheid. Waarom wordt de volledige tekst niet getoond? Dat het ongemak van het niet hebben van een rijbewijs groot is besef ik maar de te maken verplaatsingen voor de feestdagen zijn niet onoverkoombaar. De proef voor werk is erger natuurlijk.

 • Ivan Gabriels

  Overheid met speekseltest stoppen is de boodschap.Als dit niet duidelek werkt,heeft men grote kans om onschuldigen te straffen,en dat vind ik niet kunnen!