De Ronde van Freek: Hoe mooi het vertoeven is in het groen van Hechtel-Eksel

98% van de inwoners is tevreden over het groen in de gemeente

Ronde van Freek 
Hechtel
98% van de inwoners is tevreden over het groen in de gemeente
Mine Dalemans Ronde van Freek Hechtel 98% van de inwoners is tevreden over het groen in de gemeente
98 procent van de Hechtel-Ekselaars is tevreden over het groen in de gemeente. Daarmee scoort de Noord-Limburgse gemeente het best in heel Vlaanderen. Freek Braeckman trok naar Bosland om de prachtige natuur van Hechtel-Eksel met eigen ogen te aanschouwen.

Niemand die de bomen beter weet staan in Bosland dan boswachter Eddy Ulenaers. “Daarom heb ik hem gevraagd om me op sleeptouw te nemen”, legt Braeckman uit. “Zelf ben ik nog nooit in Hechtel-Eksel geweest, maar ik heb natuurlijk wel al gehoord over de aanwezigheid van wolven Naya en August."

Ulenaers moest niet lang nadenken over het mooiste plekje in de gemeente en nam de Gentenaar mee naar natuurgebied ‘In den Brand’. Hier werden een jaar geleden nog heel wat bomen gekapt om de indrukwekkende landduinen terug zichtbaar te maken. Met de wind in de haren vertelde hij wat de natuur in Hechtel-Eksel zo speciaal maakt: “Je hebt hier de beleving bovenop het toerisme. Mensen wonen op twee minuten van de bossen en je kan hier komen wandelen, fietsen, ravotten of tot rust komen. Alles is aanwezig en de lucht is in Vlaanderen nergens zo zuiver.”

Ronde van Freek 
Hechtel
98% van de inwoners is tevreden over het groen in de gemeente
Mine Dalemans Ronde van Freek Hechtel 98% van de inwoners is tevreden over het groen in de gemeente

De boswachter vindt dan ook dat hij de mooiste job ter wereld heeft: “Maar niet de gemakkelijkste, want één telefoontje kan je hele dag omgooien.” Dat hij nu al weer op de duinen klauterde, was niet eens zo evident. “Dit weekend heb ik nog de honderd kilometer van de Boslandtrail gewandeld. Vervelend hoor, als je weet dat je op 500 meter van de aankomst bent, maar nog een lus van dertig kilometer moet maken”, lacht hij.

Braeckman vroeg zich af welke bedreigingen het groen in de gemeente kent. “Dat het evenwicht niet behouden wordt”, reageerde Ulenaers. Dieren als de nachtzwaluw hebben deze natuur echt nodig." Braeckman genoot verder van “het bureau” van de boswachter. “Een gemeente met veel groen, maar ook met veel lichtbruin”, besloot hij in het Hechtelse zand.

Meer weten over de Ronde van Freek? https://www.derondevanfreek.be/
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.