Al twee jobs, en tussendoor nog boek geschreven ook

Nele Lijnen met haar boek Win for life.
Foto Dalemans Nele Lijnen met haar boek Win for life.
Je moet het maar doen: Nele Lijnen is volksvertegenwoordigster voor Open Vld, eerste schepen in Hechtel-Eksel en heeft met haar partner twee kinderen, maar tussendoor vond ze toch nog de tijd om een boek, 'Win for life' getiteld, te schrijven. Het boek plaatst het basisinkomen op de politieke agenda in België.

Het verhaal van Nele Lijnen en het basisinkomen start in 1997. Toen ze terugkwam van een interculturele uitwisseling naar Venezuela leerde ze Frans en Marita kennen. Allebei waren ze lid van Vivant en zo kwam ook Nele in contact met de wereld van het basisinkomen. Onder de vleugels van Roland Duchâtelet vond ze een job bij een internettelevisiestation en werd ze lid van Vivant. Zo kwam ze terecht bij Open Vld, maar de liefde met het basisinkomen bleef van kracht. "In Brussel zijn ze niet zo bezig met langetermijndenken, maar ik merkte dat het idee van het basisinkomen bij de bevolking wel leeft. Daarom wou ik hen in mensentaal informeren en hierover een boek schrijven", legt ze uit.


Het werd een intensieve periode voor de politica uit Hechtel-Eksel. "Het effectieve schrijven gebeurde vooral 's avonds laat en 's morgens vroeg, maar een boek schrijf je vooral in het hoofd. Ik zit overdag uren in de auto en daar had ik veel tijd om na te denken. Als er mij dan iets te binnen schoot, zette ik dat in mijn gsm, sprak ik het in op mijn dictafoon of stuurde ik een mailtje naar mezelf. Toch had ik soms echt 'boekstress'. Gelukkig kreeg ik ook heel wat hulp van de uitgeverij."

Adempauze aan zee

Met verschillende lezingen en ook met de dagelijkse werking blijven het drukke tijden voor Nele. "Ik heb ook wel eens nood aan een adempauze. Daarom ben ik begin deze week met de kinderen naar zee gegaan. Ik keer trouwens deze week ook nog terug." Met de verkoop van het boek gaat het intussen goed. "Op sommige plaatsen is het al uitverkocht. Toch is het me niet echt om de aantallen te doen. Ik wil vooral heel graag met een open geest een gesprek hebben over de thematiek", concludeert Lijnen.


Op www.winforlifeboek.be vind je alle info over haar boek. Vanavond stelt ze het vanaf 19.30 uur voor in De Geer. (BVDH)