"Iederéén verdient een beetje rust"

VAKANTIEPARK DE LAGE KEMPEN BOUWT SPECIAAL HUIS VOOR MENSEN MET BEPERKING

Gonnie Appel met haar man Marc Berton in het speciale huis dat ze helemaal ombouwden.
Karolien Coenen Gonnie Appel met haar man Marc Berton in het speciale huis dat ze helemaal ombouwden.
In vakantiecentrum De Lage Kempen heeft men de afgelopen maanden gewerkt aan 't Huis. Dat is een speciaal verblijf voor mensen met een beperking. Vanaf nu kunnen zij er samen met hun begeleiders terecht om net als iedereen te genieten van de rust en ontspanning. "De eerste mensen zijn al geweest en verderop dit jaar is het ook al een keer of zes geboekt", vertelt zaakvoerder Gonnie Appel (54).

"Toen Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts een jaar of drie een oproep deed om binnen onze sector inspanningen te leveren voor mensen met een beperking, zijn we op het idee gekomen om hier werk van te maken. We hebben echt onderzoek naar alles gedaan en hebben een heel netwerk opgebouwd. Gaandeweg leerden we waar we rekening mee moesten houden en welke kennis we nodig hadden", legt Gonnie uit. De benedenverdieping van de woning is nu volledig aangepast aan rolstoelgebruikers. Zo kunnen zij gemakkelijk passeren en ook de meubelstukken en kasten zijn aangepast aan hen. De bovenverdieping is pikkelarm en houdt rekening met alle noden van personen met een visuele of auditieve handicap. Natuurlijk is er ook plaats voor voldoende begeleiders.


De grote, multifunctionele woning kan worden opgedeeld in ruimtes voor 12, 15, 24 of 27 personen. Dat zal effectief gebeuren tijdens het weekend van Hemelvaart en Pinksteren. "Het huisje ligt vooraan in het park en niet in een uithoek. Zo laten we zien dat zij zeer welkom zijn en dat iedereen in een ontspannen speer met elkaar moet kunnen omgaan", gaat Gonnie verder.

Geen zorgcamping

"We gaan het wel houden bij één woning voor personen met een beperking. We zijn maar een klein bedrijf waar honderd gezinnen kunnen verblijven. Als je te veel van deze woningen plaatst, verandert de sfeer naar die van een zorgcamping en dat is niet waar wij op mikken", legt ze uit.


Minister Ben Weyts 'himself' kwam reeds een kijkje nemen in het vakantiepark. "Ik had het gevoel dat hij onder de indruk was en hij het een mooi initiatief vond", stelt Gonnie. Weyts gaf dan ook een subsidie van 120.000 euro omdat hij via Toerisme Vlaanderen private initiatiefnemers wil ondersteunen om letterlijk en figuurlijk drempels weg te nemen. In totaal heeft de woning een prijskaartje van bijna een half miljoen euro. "We vragen niet de prijs die een verblijf in deze woning zou moeten kosten, want dan komt er niemand. Rijk zullen we hier dan ook niet van worden, maar dat is ook niet de bedoeling. We willen mensen met een beperking gewoon dezelfde kansen geven om te genieten van een beetje rust in het groen, net als al onze andere klanten", besluit Connie.