Zo zag u Brussel nog nooit: fotograaf maakt boek met eigenwijze kijk op architectuur van onze hoofdstad

Skylines
Philippe van Gelooven Skylines
De Hasseltse architectuurfotograaf Philippe van Gelooven gidst in zijn nieuwe fotoboek ‘Exploring Brussels’ architecture by bike in 144 min’ de fietsliefhebber langs tal van architecturale pareltjes die onze hoofdstad rijk is. Bekende en minder bekende.

“Brussel verkennen met de fiets was een ontdekkingstocht vol verrassingen. Want Brussel, is onze stad, maar het is ook de stad van vele anderen, van Europa, de stad van ontelbare leefgemeenschappen, de stad met 182 nationaliteiten! Voorwaar ….de meest kosmopolitische stad van dit continent!” zegt de Hasseltse fotograaf Philippe van Gelooven. “Wie Brussel écht verkent, krijgt een venster op de wereld. De stad opent haar hart in het kleine detail, in de toevallige ontdekking, in het dwarse karakter.”

Warandeberg
Philippe van Gelooven Warandeberg

Hasselaar in Brussel

“Als Hasselaar heb ik door mijn werk Brussel leren kennen en leren appreciëren. Waarom? Vooral omdat ik vind dat Brussel er (stilaan) in slaagt om verleden, heden en toekomst te verbinden. Om te behouden wat mooi is en te zorgen voor aangename rustpunten waar je kan genieten van al de schoonheid die Brussel te bieden heeft" vertelt van Gelooven.

De Beurs
Philippe van Gelooven De Beurs

Espace Jacqmotte, een opmerkelijk project op het gebied van stadsrenovatie, gelegen aan de Hoogstraat, de Blaesstraat en de Sint- Ghisleinstraat (De Marollen). Dit, op het eerste zicht, onopvallend project toont aan dat één gericht ontwerp een hele buurt kan opwaarderen voor zijn bewoners en zijn bedrijven. Maar het legt zich evengoed toe op de sfeer en de bewoners van dit stukje Brussel, dat altijd een plaats van onthaal en samenleven is geweest en dat daarmee symbool staat voor de geest van openheid die de Europese hoofdstad kenmerkt.

Espace Jacmotte
Philippe van Gelooven Espace Jacmotte

Wanneer je Brussel veel te snel buiten rijdt via de Belliardstraat zal je het missen, het Huis van de Europese geschiedenis. We leren het heden te begrijpen door naar het verleden te kijken, we leren Europa begrijpen door zijn geschiedenis te bestuderen. Een geheel van eenheid in zijn diversiteit (zoals een nieuw samengesteld gezin waarvan ook ik deel uitmaak). Zo probeer ik reeds jaren aan de hand van tentoonstellingen over ‘architectuur in de Euregio’ van in Hasselt tot in Damascus (2003) duidelijk te maken dat diversiteit kan werken (in Syrie hebben ze duidelijk niet geluisterd). Het Huis van de Europese geschiedenis integreert zich letterlijk in het park door zijn reflectie in het water waardoor natuur en architectuur één worden.

Huis Van de Europese Geschiedenis
Philippe van Gelooven Huis Van de Europese Geschiedenis

Het park wordt bijna koninklijk door de grafische mystieke soberheid van het gebouw. Ik probeer soms letterlijk afstand te nemen van ons vastgeroest denken door op afstand de Skylines van Brussel te bekijken en te mijmeren over het probleem van de dag.

Skylines
Philippe van Gelooven Skylines

Door het Rogierplein over te steken kunnen we de heksenketel van de Nieuwstraat verlaten en komen we weer tot rust in de Botanische tuin, dat wederom Europa ademt door zijn verscheidenheid aan stijlen (Franse, Engelse en Italiaanse tuinen). De orangerie met zijn centrale rotonde en koepeldak, die bovenaan de tuin ligt, komt mooi tot zijn recht door de in de achtergrond liggende reflecterende torens van geometrische vormen van ‘little Manhattan’.

Botanische Tuinen
Philippe van Gelooven Botanische Tuinen

Het Europees Parlement heeft eerder al gebouwen in Brussel genoemd naar pioniers van de Europese eenmaking. Zo zijn er gebouwen genoemd naar de Belgische ex-premier Paul-Henri Spaak en de Italiaanse voortrekker Altiero Spinelli. Het Wilfried Martens gebouw, dat door zijn kleurscala weerom de aandacht legt op diversiteit, is het meest recente.

Wilfried Martens Gebouw
Philippe van Gelooven Wilfried Martens Gebouw

Exploring Brussels’ architecture by bike in 144 min.

Philippe van Gelooven

www.phvg.be

Grote Markt Brussel
Philippe van Gelooven Grote Markt Brussel
Koningsplein
Philippe van Gelooven Koningsplein
Europa Building
Philippe van Gelooven Europa Building
Proximus Tower
Philippe van Gelooven Proximus TowerReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.