Wit konijn krijgt na afstraffing verkiesbare plaats op groene lijst

HIND SALHANE (26): "JA, IK WORD GESTEUND DOOR DE PARTIJTOP"

Hind Salhane (26) stelt zich kandidaat voor de tweede plaats op de Vlaamse lijst van de Limburgse groenen.
Benoit De Freine Hind Salhane (26) stelt zich kandidaat voor de tweede plaats op de Vlaamse lijst van de Limburgse groenen.
Hind Salhane (26) uit Dilsen-Stokkem krijgt dan toch een verkiesbare plaats op de Vlaamse lijst. Eind januari werd ze nog door de leden van Groen afgestraft en kwam Barbara Creemers als lijsttrekker voor de Kamer uit de bus.

De federale modellijst met de 26-jarige Hind Salhane als lijsttrekker werd door de leden in januari keihard weggestemd. Basisdemocratie heet zoiets bij Groen. Een tweede stemronde diende zich aan. Hind Salhane, HR-manager bij Itzu Home Dilsen-Stokkem, had haar kandidatuur intussen al ingetrokken en verliet ijlings het congres. "Ik heb toen moeten slikken, maar mijn engagement voor de groene zaak is zo groot dat ik niet anders kan dan mij opnieuw kandidaat te stellen voor onder meer de tweede verkiesbare plaats op de Vlaamse lijst. Ja, ik word gesteund door de partijtop", zegt Hind, die acht jaar geleden al eens meedeed aan verkiezingen , zij het dan wel de Miss Marokko-verkiezingen.

Toen Salhane in januari werd weggestemd, kwamen er heel wat reacties. "Schrijf maar op, de Limburgse groenen lusten geen witte konijnen", vertrouwden enkele kaderleden ons toe. Ook schepen van Heusden-Zolder Yasin Gül (39) reageerde. "Maar goed dat ze het niet geworden is. Ze heeft nog maar twee dagen een lidkaart van Groen en wij moeten uit de krant vernemen dat ze de federale lijst gaat trekken. Zo werkt dat niet." Een maand later stapte Gül over naar CD&V.

Frisse wind

Ivo Thys, voorzitter van het provinciale pollcomité. ‘Je kunt de keuze voor Hind verrassend vinden, voor ons is ze erg logisch. Het profiel van Hind vervolledigt de andere kandidaten. Ze is jong, ambitieus, inhoudelijk sterk - ze schreef haar eindwerk over klimaatverandering - en ze zal een frisse wind door Groen Limburg laten waaien. We geloven in haar en haar capaciteiten.’

Medewerkster Vereeck

Ook dat Salhane in het verleden medewerkster was van de liberale senator Lode Vereeck schoot bij vele groenen van het eerste uur in het verkeerde keelgat. "Nochtans heeft Hind bij Open Vld kunnen proeven van hoe het er achter de schermen bij een machtspartij aan toe gaat. Ervaring die ze bij Groen best wel kunnen gebruiken", zegt Vereeck daar zelf over.

Kemps vol lof

Ook de baas van Salhane, de bekende Limburgse investeerder Louis Kemps, is lovend over zijn personeelschef. Kemps staat aan het hoofd van de overkoepelende holding Itzu, die in 2020 wil groeien naar een tewerkstelling van 2.000 mensen en een omzet van 100 miljoen. "Hind is een zeer bekwame jonge dame. Haar vader heeft nog voor mij gewerkt als arbeider. Het zou een goede kracht zijn voor een partij als Groen. Ze heeft misschien wel een groen hart, haar ondernemersgeest is ontegensprekelijk, anders werk je ook niet voor mij. Dit economisch realisme kan een politieke partij zoals Groen volgens mij best gebruiken, want naar mijn bescheiden mening loopt het daar misschien over van goede bedoelingen, maar niet bepaald van politiek talent."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.