Werken aan fietsbrug over Albertkanaal beginnen volgend jaar

Ook twee nieuwe fietstunnels in Kiewit-Heide

De nieuwe fietsbrug komt naast de spoorbrug, die zelf verhoogd moet worden.
RV De nieuwe fietsbrug komt naast de spoorbrug, die zelf verhoogd moet worden.
De gemeenteraad van Hasselt heeft dinsdag het licht op groen gezet voor een fietsbrug over het Albertkanaal in Kiewit. Die komt pal naast de bestaande spoorwegbrug, die zelf ook verhoogd moet worden. Als de werken klaar zijn, heeft de wijk KuringenHeide er bovendien twee fietstunnels bij. 

De Vlaamse Waterwegen hebben al langer plannen om alle bruggen over het Albertkanaal te verhogen. Dat laat in de toekomst schepen met het hoger laadvermogen toe. “In totaal moeten op het grondgebied van Hasselt de volgende jaren vijf bruggen verhoogd worden. “Uiteraard is dat een goede zaak,” vindt schepen voor mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a). “Hoe meer goederen via de waterwegen kunnen gaan, hoe beter. De werken aan de kanaalbrug in Stokrooie zijn trouwens al volop bezig. Intussen zijn ook de plannen voor de spoorwegbrug in Kuringen klaar. De gemeenteraad keurde daarvoor deze week de plannen goed.”

In totaal moet de spoorwegbrug 2,6 meter hoger komen. “En die werken hebben toch wel een hele impact, ook op de omgeving,” aldus schepen El Ouakili. “Niet alleen het brugdek moet hoger, dat is ook het geval met de aanloop naar de brug toe. In het treinverkeer moeten we nu eenmaal bepaalde hellingspercentages respecteren. De hogere spoorwegbedding in de buurt zorgt er voor dat we even verderop aan de Blookstraat de spoorwegovergang sluiten voor het autoverkeer. Een eventuele autotunnel of een brug is daar wel onderzocht. Maar dat zou onaanvaardbaar veel onteigeningen met zich meebrengen. Daarom voorzien we nu een fietstunnel, en geen tunnel voor auto’s. Ook aan de Sint Jans Hoefstraat gaan we een fietstunnel onder de verhoogde spoorwegbedding aanleggen.”

Fietsbrug

Maar voor de fietsers komt er pal tegen de hogere spoorwegbrug dus ook een fietsbrug. “Die is zo een vier meter breed. Langs dat traject hebben de inwoners van Kuringen-Heide straks een mooi alternatief voor de auto. Het fietspad sluit in hun wijk aan op de fietssnelwegen die Vlaanderen nog wil aanleggen naar andere Limburgse regio's. Aan de kant van de stad sluit de fietsbrug bovendien aan op het fietspad dat naast de Demer komt.”

Op de gemeenteraad vroeg raadslid Lies Jans (N-VA) of de impact op het autoverkeer in de wijk wel goed onderzocht was. “Gaat dit elders niet juist tot meer sluikverkeer leiden?”, vroeg ze zich af. Volgens schepen ‘El Ouakili is het scenario goed onderzocht, en moeten de maatregelen het doorgaande verkeer in de wijk eerder ontmoedigen.” Raadslid Laurence Libert (Open VLD) wees er op dat aan de kant van de stad een klein bosje moet verdwijnen door het verhogen van de brug, en de aansluiting van het nieuwe fietspad. “Maar we gaan er op aandringen om alle bomen die gekapt worden, elders te compenseren,” besluit de schepen.

De nieuwe fietsbrug zorgt voor een verbinding tussen Kiewit-Heide en de binnenstad.
RV De nieuwe fietsbrug zorgt voor een verbinding tussen Kiewit-Heide en de binnenstad.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lia Peeters

    Ik zou graag die fietsbruggen op een kaart zien. Langs de krant krijgen de Hasselaren te weinig informatie. Het gemeentebestuur moet over die fietsbruggen beter communiceren. Ik heb nu de indruk dat er dicht tegen de stad aan over de kanaalkom, geen fietsbrug komt. Kan iemand daarover beter informatie geven? Dank U.