Wensvader uit verdriet in schilderijen

Stef Janssens en zijn echtgenote Elly bij een van zijn schilderijen die hij nu exposeert.
Foto Gielkens Stef Janssens en zijn echtgenote Elly bij een van zijn schilderijen die hij nu exposeert.
In de Hasseltse Hogeschool PXL staan sinds gisteren heel wat opvallende kunstwerken van de hand van Stef Janssens (29). De Balenaar heeft al enkele jaren samen met zijn vrouw Elly een vurige kinderwens die helaas niet vervuld raakt. "Dankzij deze werken kan ik die emoties uiten", zegt hij.

Janssens wordt vrijdag dertig en dat wordt zonder twijfel een emotionele dag. "Voor die datum wou ik immers kinderen", zegt hij. "Al acht jaar zijn Elly en ik samen, waarvan zes jaar getrouwd. Van het moment dat we trouwden, wisten we dat we ook voor kinderen wilden gaan. Helaas bleek dat veel moeilijker dan gedacht." Hoewel Elly al snel spontaan zwanger raakte, verloren ze hun kindje al na goed zeven weken zwangerschap. "Als het in december niet opnieuw 'prijs' was, werd ons aangeraden te starten met vruchtbaarheidsbehandelingen", zegt Elly. "Uiteindelijk hebben we vier jaar lang alles geprobeerd met goed tien miskramen tot gevolg. Waar het juist aan lag, hebben ze nooit exact kunnen zeggen."

Therapie

Met jarenlange wachttijden voor adoptie probeert het koppel nu weer op natuurlijke wijze zwanger te raken en volgen ze samen therapie bij Kinderwens Vlaanderen. "Voor mij ging er een nieuwe wereld open", zegt Stef. "Mensen vroegen altijd aan Elly hoe het met haar ging, of het zwaar was. Terwijl ik er ook wel mee zat, al kon ik dat moeilijk uiten. Niemand vroeg mij ooit iets. Maar bij Kinderwens luisteren ze ook naar mij."


Daar werd de Balenaar aangezet zich creatief te uiten, met schilderijen over zijn kinderwens tot gevolg. "Ik heb een diploma in de vrije beeldende kunsten dus ik kon me daar wel in kwijt. Het is een echte uitlaatklep, waar ik hopelijk andere wensouders een hart mee onder de riem kan steken."


Bij de hogeschool willen ze ook in hun opleidingen meer rond de problematiek werken. "Zo willen we volgend jaar een bachelorproef organiseren rond de effectiviteit van creatieve therapie bij mensen met fertiliteitsproblemen. We denken ook aan een kortdurende opleiding voor hulpverleners hier rond", zegt Ellen De Beule. (DMH)