Weduwnaar vraagt om chauffeur dodelijk ongeval niet te zwaar te straffen: “Ik kreeg zelfs een kerstkaartje van hem”

Het slachtoffer Anny Schouterden
RV Het slachtoffer Anny Schouterden
Hasselaar Eddy Motmans vroeg vanmiddag aan de Hasseltse politierechter om een 21-jarige chauffeur niet te zwaar te straffen voor zijn betrokkenheid bij het dodelijk ongeval van zijn vrouw Anny. “Ik heb alle begrip voor die jongen, vandaag de dag moet je heel veel geluk hebben in het verkeer”, aldus Eddy. 

Op 3 oktober 2017 was Anny Schouterden (62) betrokken bij een zwaar fietsongeval aan Ekkelgaarden. Ze kwam heel ongelukkig ten val. Uiteindelijk overleed ze vier dagen later aan de verwondingen. In feite was het allemaal een stom ongeval, de jonge chauffeur uit Zonhoven was verblind door de laagstaande zon en gaf bij het afslaan geen voorrang. Bij de aanrijding was geen sprake van intoxicatie of overdreven snelheid.

Jongeman zet eerste stap

In december nam de chauffeur via de sociale dienst contact op met Eddy. “Ik werd vrijblijvend uitgenodigd voor een gesprek en besloot daarop in te gaan. We hadden telefonisch contact en hebben dan afgesproken zodat hij het hele verhaal kon doen. Ik had ook een beetje de hoop dat het mij zou helpen bij het verwerkingsproces. Het menselijke verhaal is toch altijd iets anders dan het proces verbaal van de politie.” 

Niet haatdragend

Eddy vindt zijn aanpak de beste in dergelijke situaties: “Ik ben niet haatdragend en met ruzie kom je nergens. De situatie met de zon waarin die jongen terechtkwam, zou ik zelf niet willen meemaken. Hij vertelde mij welke ambities hij op professioneel gebied heeft en wie ben ik om een rijverbod te vragen? Met Kerstmis stuurde hij zelfs een kaartje met de uitleg dat hij het nog steeds moeilijk heeft. Ik vind het mooi dat hij het zo aanpakte.” 

Nooit gezien

Zonder advocaten en op eigen initiatief namen dader en nabestaanden dus contact op met elkaar. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt, het is een voorbeeld voor velen”, zegt raadsman Tom Van Overbeke. 

Iedereen in de politierechtbank ging uiteindelijk akkoord met een opschorting van de straf. Op die manier kan de jongeman zijn leven zonder zwaar strafblad vervolgen. De politierechter in Hasselt reageerde zelf vol bewondering op hoe beide partijen het drama samen verwerkten. “In 95 procent van de gevallen gaat het er heel anders aan toe tussen partijen, maar hier hebben dader en slachtoffer elkaar gevonden,” aldus de politierechter Paul Geukens.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Remi Kastaar

    Heel mooi en verstandig, hier zijn eigenlijk alle partijen slachtoffers, waarbij helaas één dodelijke. Van daders kan je hier in feite niet spreken want dat was de omstandigheid de "dader".