Voorlopig geen licht aan einde Limburgse conjunctuurtunnel: Neerwaartse spiraal blijft nog even duren

Johann Leten waarschuwt voor een aanhoudende neerwaartse trend in onze conjunctuurbarometer
RV Johann Leten waarschuwt voor een aanhoudende neerwaartse trend in onze conjunctuurbarometer
Voka-Limburg waarschuwt voor een aanhoudende neerwaartse trend in onze conjunctuurbarometer. “De bouw- en automobielsector mogen stilaan een tandje bijsteken terwijl de export nog steeds de schade probeert te beperken in het conjunctuurverloop. De starters blijven voorlopig wel nog op peil en zorgen voor het verse bloed in onze economie” zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten

De neerwaartse tendens in onze conjunctuurbarometer zet zich voort. We verwachten dat de barometer in september 2019 op 86.25 indicatorpunten strandt. Daarmee zitten we op een activiteitsniveau van oktober 2016. We verwachten een krimp voor 2019 van ruim 16 indicatorpunten.

Nog steeds sterke export en toerisme

“Zowel op korte als op middellange termijn ondervindt onze conjunctuur een sterke steun vanuit de export. Ook toerisme blijft goed presteren en lijkt betere prestaties neer te zetten dan dezelfde periode een jaar geleden. Het aantal werklozen blijft op een laag peil en de krapte op de arbeidsmarkt zal dus zeker nog eventjes blijven duren. Deze maand zijn de cijfers vanuit de bouwsector ook optimistischer ingesteld dankzij de evolutie in de nieuwbouw. De automobielsector hinkt nog even achterop. Vooral de personenwagens zijn hier verantwoordelijk voor. Het aantal starters blijft tot slot op hetzelfde niveau als dezelfde periode een jaar geleden maar blijft nog steeds op recordkoers voor een nieuw jaarrecord.” zegt Johann Leten

Memorandum

“We zijn bijna een maand voor de verkiezingen en voorlopig is een harde Brexit vermeden. Dat zorgt nog steeds voor onzekerheid en met de allesbehalve geruststellende berichten uit onze conjunctuurbarometer hebben we nood aan knopen die op korte termijn worden doorgehakt.” zegt Johann Leten.  “We presenteren in ons memorandum tien prioriteiten waar politici dringend mee aan de slag moeten. De Limburgse mobiliteits- en arbeidsmarktproblemen vragen bijvoorbeeld om een krachtdadig beleid. Daarnaast zijn er nog tal van punten waar de volgende lichting Limburgse politici na 26 mei mee aan de slag moeten. We vragen de politici dan ook om zich te laten inspireren door ons memorandum en knopen door te hakken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.