Virga Jesse komt weer thuis in basiliek

Tijdens de meibedevaart werd het beeld feestelijk overgebracht naar haar vaste plek in de basiliek (foto rechts).
Foto's Mine Dalemans Tijdens de meibedevaart werd het beeld feestelijk overgebracht naar haar vaste plek in de basiliek (foto rechts).

Vijftien maanden moest ze tijdens de werken aan de basiliek in haar 'huurwoning' de Sint-Quintinuskathedraal wonen, maar op minder dan 100 dagen van haar zevenjaarlijkse feesten is de Virga Jesse weer thuis.


Tijdens de jaarlijkse meibedevaart werd het beeld van de Hasseltse patrones feestelijk overgebracht naar haar vaste plek in de basiliek. De meibedevaart startte op het Dusartplein, waarna er richting kathedraal werd getrokken voor een kort gebedsmoment. Daar werd de Virga Jesse opgepikt om zo richting basiliek te trekken, waar bisschop Hoogmartens samen met de Hasseltse priesters en diakens voorging in een korte dienst.


Voor het beeld zal het even wennen zijn in haar vernieuwde woonst: de kerk onderging niet alleen een grondige renovatie, de ereplek voor de Virga Jesse verschoof ook enkele meters naar rechts in de basiliek. Lang zal ze er niet kunnen rusten, want in augustus gaat het beeld weer mee op tournee door de stad tijdens de ommegangen van de Virga Jessefeesten. (DMH)

Mine Dalemans