Vijfduizend actievoerders tegen pensioenhervorming

"Zelfs mijn gepensioneerde ouders lopen mee"

Zo'n vijfduizend manifestanten namen deel aan de pensioenbetoging in Hasselt.
Toon Royackers Zo'n vijfduizend manifestanten namen deel aan de pensioenbetoging in Hasselt.
Zowat vijfduizend betogers hebben dinsdagvoormiddag actie gevoerd in het centrum van Hasselt. Ze gaven gehoor aan de oproep van gemeenschappelijk vakbondsfront, om te protesteren tegen de geplande pensioenhervormingen. 

In heel het land waren daarvoor manifestaties op touw gezet, en ook in Hasselt werd daar duidelijk massaal gevolg aan gegeven. De betoging vertrok om half elf voor het station, en trok zo verder via de Groene Boulevard en de binnenstad tot aan het Molenpoortplein. "Ik werk zelf als metaalarbeider," legt Edgard Beliën (56) uit. "De regering heeft goed praten. Zij kunnen met pensioen op 55, maar wij in de metaal kunnen doorgaan tot 67. Mijn collega's gaan nu al onderdoor aan de stress. Aan dit tempo kan ik niet doorgaan tot mijn 67ste." 

In de zorgsector denken ze er net zo over. "De voorbije jaren is beslist dat we langer moeten werken," zegt Veerle Theunissen van Familiehulp. "We zitten voor ons beroep bij de mensen thuis. We moeten hen voortdurend tillen en verzorgen. Dat kan echt niet tot op een leeftijd van 67. Zelfs mijn gepensioneerde ouders lopen vandaag mee, uit solidariteit."

Op het Molenpoortplein werd de actie ontbonden met enkele toespraken. Ondanks de hevige regen telden de vakbonden zo'n vijfduizend deelnemers. Door de acties is ook het busverkeer in Limburg verstoord. De Lijn schat dat één op de vier bussen vandaag niet uitrijden. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.