Vijf jongeren maken 3D-muurschildering aan oud gerechtshof in Hasselt

Plannen voor herbestemming bijna definitief

Vijf jongeren schilderen vanaf vandaag samen met de professionele kunstenaar Larsen Bervoet een groot, abstract kunstwerk op een zijmuur van 90 vierkante meter aan het oud gerechtshof op de Havermarkt in Hasselt. Ontwikkelaar Kolmont stelt de muur ter beschikking vooraleer de site wordt omgetoverd tot  een woonproject met winkels en kantoren.
De vijf jongeren worden bijgestaan door professioneel kunstenaar Larsen Bervoets.
Mine Dalemans De vijf jongeren worden bijgestaan door professioneel kunstenaar Larsen Bervoets.

Wie vandaag langs de Havermarkt in centrum Hasselt wandelt, schrikt zich een hoedje. Daar zijn vijf jonge creatievelingen gestart met het beschilderen van één van de zijmuren van het oude gerechtshof. Samen met de Antwerpse kunsteducatieve organisatie Piazza maken de jongeren een grote, abstracte muurschildering met optische effecten op een muur van ongeveer 90 vierkante meter. Om het project in goede banen te leiden, werken de jonge schilders samen met de professionele Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets, bekend van zijn driedimensionale muurschilderingen zoals in de Antwerpse Droogdokken.

Larsen Bervoets aan het werk
Mine Dalemans Larsen Bervoets aan het werk

“De muur naast het voormalige gerechtshof leent zich hier perfect voor. We willen toevallige passanten en dagjestoeristen nieuwsgierig maken om het vervolg van het kunstwerk verder te ontdekken in de steeg. Deze opvallende blikvanger geeft de Havermarkt extra leven”, zegt Kaat Haest, communicatieverantwoordelijke van Piazza. De jongeren zijn nog tot vrijdag 19 juli aan het werk aan hun street art-project. Het kunstwerk zelf zal minstens heel de zomer te zien zijn.

Eerst oefenen op een andere muur.
Mine Dalemans Eerst oefenen op een andere muur.
Een van de jongeren schildert een flink stuk muur roze.
Mine Dalemans Een van de jongeren schildert een flink stuk muur roze.

Animatievideo via QR-code

Nog straffer: nadat de muurschildering is afgewerkt, nemen grafisch kunstenaar Eveline Kurylak en videomaker Sven Van Looy nog eens vijf andere creatieve jongeren onder de arm om bewegende animaties te maken van de muurschildering. Leuk detail: de muurschildering zal zelfs helemaal digitaal gaan leven. Via een QR-code kunnen voorbijgangers via hun smartphone de animatievideo bekijken die de Hasseltse jongeren gemaakt hebben.

De muurschildering zal ook digitaal gaan leven.
Mine Dalemans De muurschildering zal ook digitaal gaan leven.

Herbestemming

Dat de jongeren hun artistieke kunsten zomaar kunnen botvieren op de muur langs het oud gerechtshof, heeft het te danken aan ontwikkelaar Kolmont, die toestemming gaf om de muur creatief aan te pakken. Binnenkort tovert ontwikkelaar Kolmont het oud gerechtshof om tot een woonproject met appartementen, winkelpanden en de nieuwe kantoren van Kolmont. 

De specifieke plannen voor de nieuwe site worden later nog bekend gemaakt. “Het gloednieuwe project Oud Gerechtshof wordt een combinatie van wonen, winkelen en werken, een echt voorbeeld van een woonproject in ‘de stad van de toekomst’. Tijdens het maken van de bouwplannen stond altijd één zaak centraal: respect voor de historische context van het oude Hasseltse patrimonium. De alom bekende geelbruine gevel van het gerechtshof blijft daarom behouden. Ook aan de binnenzijde integreren we elementen die verwijzen naar het historische verleden van het gerechtshof”, zegt Michel Verhoeven van Kolmont.

Creatieve jongeren die nog willen meewerken aan de digitale masterclass aan het oude gerechtshof, kunnen zich nog tot en met 19 juli inschrijven via www.piazza.be/zomer.

De jongeren aan het werk naast het oud gerechtshof.
Mine Dalemans De jongeren aan het werk naast het oud gerechtshof.
Eerst oefenen op een andere muur.
Mine Dalemans Eerst oefenen op een andere muur.
Eerst oefenen op een andere muur.
Mine Dalemans Eerst oefenen op een andere muur.
Eerst oefenen op een andere muur.
Mine Dalemans Eerst oefenen op een andere muur.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.