VIDEO. Groen:“Wij lusten geen witte konijnen”

Professionele wereldverbeteraar Barbara Creemers trekt federale kamerlijst, ‘opgedrongen’ Hind Salhane terug naar af

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Een verrassing van formaat bij de Limburgse groenen. De 37-jarige Barbara Creemers uit As zal de federale kamerlijst bij de komende verkiezingen trekken en niet de door de nationale leiding ‘opgedrongen’ 26-jarige Hind Salhane uit Dilsen-Stokkem. Johan Danen zal opnieuw de Vlaamse lijst van Groen trekken voor Limburg.
Johan Danen uit Bilzen  trekt de Vlaamse lijst en Barbara Creemers uit As de kamerlijst.
Benoit De Freine Johan Danen uit Bilzen trekt de Vlaamse lijst en Barbara Creemers uit As de kamerlijst.

Er heerste zaterdagmiddag een zeer nerveuze sfeer op het verkiezingscongres van de Limburgse groenen in de Oude Gevangenis van Hasselt. Het pollcomité stelde een modellijst voor, de leden moesten ze bekrachtigen. Johan Danen was zichtbaar gespannen. “Hier wordt zo meteen over mijn job gestemd.” Maar Danen kreeg opnieuw het vertrouwen: hij trekt de Vlaamse lijst. 

De federale modellijst, met de 26-jarige Hind Salhane als lijsttrekker, werd echter keihard weggestemd. Basisdemocratie heet zoiets bij Groen. Een tweede stemronde diende zich aan.  Hind Salhane, HR-manager uit Dilsen-Stokkem, had haar kandidatuur ondertussen al ingetrokken en verliet ijlings het congres. “Ik ben zeer blij dat ik vandaag de kans heb gekregen om mij kandidaat te stellen voor een verkiesbare plaats bij Groen Limburg. Ik heb het niet gehaald, maar ik zal mij blijven inzetten voor Groen. Ik ben nu eenmaal een optimist”, zei een zichtbaar teleurgestelde Salhane terwijl ze zich haastig naar de uitgang begaf. “Wie mij die plaats heeft aangepraat, dat moet u maar aan de partijleiding vragen.” En weg was ze.

Een zichtbaar gespannen Johan Danen brengt zijn stem uit
Benoit De Freine Een zichtbaar gespannen Johan Danen brengt zijn stem uit

Lode Vereeck

Al deden de kopstukken nog zo hun best om te zeggen dat ze voor iemand gekozen hadden en niet tegen iemand, zag de basis dat duidelijk anders. “Schrijf maar op, de Limburgse groenen lusten geen witte konijnen”, vertrouwden enkele kaderleden ons toe tijdens het naar buiten komen van de aula. “Maar goed dat ze het niet geworden is. Ze heeft nog maar twee dagen een lidkaart van Groen en wij moeten uit de krant vernemen dat ze de federale lijst gaat trekken. Zo werkt dat niet”, zegt schepen van Heusden-Zolder Yasin Gül (39). “Het is spijtig dat de top haar zo heeft opgedrongen, ze hadden dat beter moeten aanpakken. Nu wordt ze als wit konijn overgeleverd aan een grillig congres. Tja, en ook het feit dat ze voor Open Vld’er Lode Vereeck gewerkt heeft, is niet meteen in goede aarde gevallen”, zegt de 68-jarige Diepenbeekse schepen Hugo Leroux.

“Ik ben juist blij dat ik deze kans heb gekregen”, zegt Hind Salhane uit Dilsen-Stokkem.
Benoit De Freine “Ik ben juist blij dat ik deze kans heb gekregen”, zegt Hind Salhane uit Dilsen-Stokkem.

De professionele wereldverbeteraar

Uiteindelijk mag de 37-jarige Barbara Creemers uit As in mei de federale lijst aanvoeren voor Groen. Barbara werkt als communicatiemanager bij VELT (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren). “De professionele wereldverbeteraar heeft het gehaald van het wit konijn. Ik ben zeer gecharmeerd dat de basisdemocratie van het congres mij uiteindelijk gekozen heeft. Ik kom uit een groen nest en ben sinds een jaar actief bij Groen. Het momentum voor de Groenen is aangebroken. Samen met een team van groene kanjers kunnen wij Groen nu echt op de kaart zetten”, zei een glunderende Creemers.

Er heerste een nerveuze sfeer op het verkiezingscongres van de Limburgse groenen.
Benoit De Freine Er heerste een nerveuze sfeer op het verkiezingscongres van de Limburgse groenen.
De leden maken zich klaar om te stemmen.
Benoit De Freine De leden maken zich klaar om te stemmen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.