Vader neemt drugshandel van dochter over om haar schuld af te betalen

Een opvallend beeld gisteren in de rechtbank van Hasselt: nadat eerst een 19-jarig meisje uit Maastricht terecht stond, samen met een even oude jongen, werd enkele minuten later haar stiefvader binnen geleid. Alle drie worden ze beschuldigd van drugshandel. De stiefvader wilde met de drugshandel de schulden van zijn dochter afbetalen.

Amper 19 waren de jonge vrouw en man die als eerste voor de rechter verschenen. "En dan nog voor heroïne, het grootste vergif dat er is", sakkerde de rechter. Verder hield het duo zich ook nog bezig met het dealen van cocaïne. De twee lieten zich opmerken aan de Herkenrodesingel in Hasselt op een bekende plaats voor drugsdealers. Een controle sloot alle twijfel omtrent hun aanwezigheid uit. Speurders vonden immers drugsgerelateerde berichten op hun gsm's. Bovendien waren ze ook in het bezit van cocaïne en heroïne, dat het meisje verstopte achter haar bh. De twee riskeren 20 maanden cel en een boete van 6.000 euro.


Volgens de advocaat van de jonge vrouw voelde het duo zich gedwongen. "Ze waren beginnelingen en werden er niet rijk van. Dit moet een goede les zijn voor hen", klonk het. De jongeman had ook nog eens enkele tegenvallers moeten verwerken. "Hij raakte betrokken bij een verkeersongeval, wat een serieuze indruk heeft achtergelaten. Uiteindelijk leidde dat tot het stopzetten van zijn studie, waardoor hij thuis werd weggestuurd", aldus zijn advocaat.


Maar er is meer: na de arrestatie bedreigden de drugshandelorganisatoren de ouders van de betrokkenen. De stiefvader van het meisje wou haar schuld afbetalen door zelf drugsrunner te worden. "Is ze daarmee nu geholpen?", vroeg de rechter zich af. Ook de man riskeert twintig maanden cel en een boete van 6.000 euro. Hij sprak zelf van een domme oplossing en zijn advocaat ijverde dan ook voor een straf met uitstel. Het vonnis volgt op 19 juni. (BVDH)