Twintiger huurde vriend in om samen zoontje te ontvoeren

Twee jonge twintigers die het elf maanden oude zoontje van één hen probeerden te ontvoeren, riskeren daar celstraffen tot achttien maanden voor. Opvallend genoeg was het parket milder voor de vader dan voor de vriend die hem hielp.

De vader (20) had in maart van vorig jaar, na de scheiding van zijn ex, het plan opgevat om zijn zoontje te ontvoeren. Naar eigen zeggen wilde de Hasselaar gewoon zijn zoontje zien, iets wat al een maand geleden was. Een impulsieve en domme handeling, wierp zijn advocaat op.


Om zijn zoontje te kunnen ontvoeren, nam hij contact op met een 21-jarige oud-klasgenoot uit Haacht. "In ruil voor 1.500 euro en de belofte van een job, zou hij helpen", aldus het parket. "Maar hun plan viel in duigen toen de voormalige schoonouders van de vader wakker werden en vaststelden dat de voordeur geforceerd was." Het vermoeden dat de vader betrokken was, werd bevestigd toen de voormalige klasgenoot daags nadien naar de politie trok om zich aan te geven.


Opmerkelijk is wel dat het parket achttien maanden met uitstel vorderde voor de kompaan van de vader. Die laatste was het brein achter de operatie, maar komt weg met een vordering van zes maanden effectief voor inbraak in de woning. Terwijl de kompaan zichzelf aangaf en meewerkte aan het onderzoek. "Omdat er op dat moment nog geen omgangsregeling was", klonk de uitleg. "De vader kan dus niet vervolgd worden voor het ontvoeren van zijn eigen kind."

Vrijspraak en opschorting

De feiten werden niet betwist, maar de advocaat van de kompaan vroeg de vrijspraak. Hij vond dat er geen sprake kon zijn van ontvoering. "Hij zou het kind van de ene ouder naar de andere brengen, en dit in opdracht van één van hen", klonk het. Ondergeschikt kaderde hij de feiten binnen de kwetsbare persoonlijkheid van zijn cliënt. De advocaat van de vader vroeg dan weer strafopschorting. "Na de feiten heeft hij zich goed gedragen", klonk het. De moeder en haar ouders vragen samen een morele schadevergoeding van 4.500 euro. "Mijn cliënte was naar haar ouders gevlucht voor bescherming", aldus hun advocaat. "Zij zijn bijzonder getraumatiseerd." Vonnis op 22 februari. (TVDZM)