Studenten runnen zelf ziekenhuisafdeling

Twee studentes helpen een patiënt uit bed.
Foto Dalemans Twee studentes helpen een patiënt uit bed.
Tien studenten runnen vier weken zelf een afdeling in het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. Het gaat om studenten Verpleegkunde, Ergotherapie en Sociaal Werk van de Hogeschool PXL en studenten HBO5 Verpleegkunde van de PIVH. "Een leerrijke ervaring, zeker omdat we ook elkaars werkdomein leren kennen", klinkt het.

Onder de noemer 'Patchwork by student teams' ging het pilootproject van start. Tien studenten runnen de afdeling locomotorische revalidatie, gericht op de verbetering van de levenskwaliteit van mensen met een motorische beperking, in het Sint-Trudo Ziekenhuis. "We willen de studenten meer bieden dan een stage waar ze enkel opdrachten onder de verantwoordelijkheid van een stagebegeleider uitvoeren", zegt Roald Nelissen, departementshoofd PXL-Healthcare. "Via deze stage leren ze elkaars werkveld kennen en beter organiseren en communiceren op het werk."

Twee shiften

De tien studenten werken dagelijks in twee shiften, in groepjes van vijf. "In onze groep zitten drie studenten Verpleegkunde, een studente Ergotherapie en een studente Sociaal Werk", vertelt Ines Mulleneers. "Elke dag voeren we met dat team, onder toezicht van het ziekenhuispersoneel, de taken op de afdeling uit. De basiszorgen worden door alle teamleden gedaan, maar we blijven ook verantwoordelijk voor de beroepsspecifieke taken van onze opleiding. De student Ergotherapie volgt bijvoorbeeld ook welke procedure doorlopen moet worden bij het ontslag van een patiënt." Studente Verpleegkunde Sara Vancampenhout is ook heel enthousiast. "Door deze stage, leren we beter zelfstandig werken."

Veertig studenten

In totaal nemen veertig studenten deel aan het pilootproject. Ook op de afdeling geriatrie in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het AZ Vesalius in Tongeren en op de afdeling locomotorische revalidatie van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder werken de ziekenhuizen vier weken op deze manier. (WVB)